8. sınıf öğrencilerinin nano kavram ve nanobilim üzerine görüşlerinin metaverse aracılığı ile incelenmesi
Investigation of 8th grade students' opinions on nano concept and nano science through metaverse
  1. Tez No: 923385
  2. Yazar: GÖKHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK AFŞİN KARİPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen eğitimi, metaverse, nanobilim, nanoteknoloji, science education, metaverse, nanoscience, nanotechnology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada 8. sınıf öğrencilerinin nano kavram ve nanobilim üzerine görüşlerinin metaverse aracılığı ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunun örneklemini 8. sınıfta okuyan kontrol grubundaki ve deney grubundaki beşer öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yönteminin durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak gözlem, görüşme ve doküman kullanılmıştır. Araştırma kapsamında geçerlik ve güvenirliğin sağlanması adına gerekli önlemler alınmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde veriler toplanmış ve elde edilen veriler yorumlanmıştır. Metin halindeki incelemeler sonucunda kod, kategori ve tema belirlenmiştir. Bulgular kategoriler halinde tablolar verilerek sunulmuş olup katılımcılara ilişkin cevaplar doğrudan alıntılara yer verilmiştir. Alan yazın taraması yapıldığında görülmektedir ki nanoteknoloji ve nanobilim alanında yapılan çalışmaların çoğunun sunum şeklinde bilgilendirme amaçlı yapıldığı görülmüştür. Çalışma nanoteknoloji ve metaverse eğitimi eksikliğinden yola çıkılarak kontrol ve deney grubu olmak üzere iki aşamalı olarak düzenlenmiştir. Çalışma sonucunda 8. sınıf öğrencilerinin metaverse ortamını deneyimleyerek nanoteknoloji ve nanobilim kavramlarına olan gelecek beklentisi oluştuğunu, bu uygulamaların tüm derslere neden uygulanamadığına yönelik sorgulamalara başlamları gibi bilişsel ve duyuşal ilgilerinin arttığını ve kavramların doğru bir şekilde ifade ettiklerini söyleyebiliriz. Aynı zamanda nanoteknoloji gibi soyut olan kavramların öğretiminin somutlaştırılarak zengin materyallerinin kullanımı kavramların öğretimini kolaylaştırmaktadır sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to examine the views of 8th grade students on the nano concept and nano science through metaverse. The sample of the study group consists of 5 students each in the control and experimental groups studying in the 8th grade. In this research, the case study design of the qualitative research method was used. Observation, interview and document analysis were used as data collection tools. Necessary precautions were taken to ensure validity and reliability within the scope of the research. The data were analyzed using the content analysis method. As a result of the interviews, data was collected and the data obtained was interpreted. As a result of text analysis, code, category and theme were determined. The findings are presented in tables in categories, and direct quotes from the participants' answers are included. When the literature is scanned, it is seen that most of the studies in the field of nanotechnology and nanoscience are done for informative purposes in the form of presentations. The study was organized in two stages, namely control and experimental groups, based on the lack of nanotechnology and metaverse education. As a result of the study, 8th grade students experienced the metaverse environment and their future expectations for the concepts of nanotechnology and nanoscience were formed, and they began to question why these applications cannot be applied to all courses. We can say that their interest increased and they expressed the concepts correctly. At the same time, it was concluded that the teaching of abstract concepts such as nanotechnology is concretized and the use of rich materials facilitates the teaching of concepts.