Meslek lisesi yöneticilerinin inovasyon yeterliklerine ilişkin öğretmen görüşleri
Views of teachers on vocational high school administrators' innovation competencies
- Tez No: 923398
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKSANA MANOLOVA YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: inovasyon, inovasyon ve eğitim, mesleki eğitim, meslek lisesi, okul yöneticisi, innovation, innovation and education, vocational education, vocational high school, school administrator
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı Kayseri ili merkez ilçelerinde (Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu ve Hacılar) Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki ve teknik liselerde çalışan öğretmenlerin görüşlerine göre okul yöneticilerinin inovasyon yeterliklerini incelemektir. Araştırma, nicel bir araştırma olup tarama modelindedir. 2023- 2024 eğitim öğretim yılında Kayseri ili Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu ve Hacılar ilçelerindeki meslek liselerinde görev yapan 1897 öğretmen araştırmanın evrenini, bu evrenden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 345 öğretmen ise örneklem grubunu oluşturmaktadır. Meslek lisesi yöneticilerinin inovasyon yeterlikleri Bayrakçı ve Eraslan (2014) tarafından geliştirilen“Ortaöğretim Okul Yöneticileri İnovasyon Yeterlikleri Ölçeği”ile saptanmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde elde edilen veriler, istatistik paket programları aracılığı ile analiz edilmiştir. Betimsel istatistiklerde ilk aşamada ölçek geneli değerlendirmeye ikinci aşamada da alt boyutlara (değişime duyarlılık, okul içi iletişim, okul dışı iletişim, liderlik ve motivasyon) ilişkin değerlendirmeye yer verilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde iki grup arasındaki anlamlı farklılıkların tespiti için bağımsız grup t-testi, ikiden fazla gruplar arası anlamlı farklılıkların tespiti için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğretmenlerin okul yöneticilerinin inovasyon yeterlikleri konusunda fikir sahibi olmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the innovation competencies of school administrators according to the opinions of teachers working in vocational and technical high schools affiliated to the Ministry of National Education in the central districts of Kayseri province (Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu and Hacılar). The research is a quantitative research in the screening model. The universe of the research consists of 1897 teachers working in vocational high schools in Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu and Hacılar districts of Kayseri province in the 2023-2024 academic year, and the sample group consists of 345 teachers selected from this universe by the stratified sampling method. The innovation competencies of vocational high school administrators were determined with the“Innovation Competencies Scale of Secondary School Administrators”developed by Bayrakçı and Eraslan (2014). The data obtained during the data collection process of the research were analyzed by statistical package programs. In descriptive statistics, the first stage included the overall scale evaluation and the second stage included the evaluation of sub-dimensions (sensitivity to change, communication within the school, communication outside the school, leadership and motivation). In the analysis of the data, the independent group t-test was used to determine significant differences between two groups, and the one-way analysis of variance (ANOVA) test was used to determine significant differences between more than two groups. According to the results of the research, it was determined that teachers did not have an idea about the innovation competencies of school administrators.