Öğretmenlerin örgütsel değişimi bağlamında rotasyon olgusu
Rotation phenomenon in the context of organizational change of teachers
- Tez No: 923399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: rotasyon, öğretmen, örgütsel değişim, zorunlu yer değişikliği, rotation, teacher, organizational change, forced relocation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
MEB eğitim kurumlarındaki değişimi tüm yönleriyle ele almaya çalışırken örgütsel değişimi de rotasyon uygulamasıyla gerçekleştirmek istemektedir. Bu araştırmanın temel amacı, devlet okullarındaki öğretmen kadrolarının rotasyonla örgütsel değişime uğraması konusundaki öğretmen görüşlerini incelemektir. Kayseri İl merkezi ve ilçelerindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarındaki öğretmen kadrolarının rotasyonla örgütsel değişime uğraması konusundaki öğretmen görüşlerini belirlemek amacıyla yapılan bu araştırma düzeyine göre betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın evreni 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kayseri il merkezi ve ilçelerindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okulunda görev yapmakta olan öğretmenler olup örneklem de 415 öğretmenden oluşmaktadır. Yapılan uygulama çerçevesinde analizlere göre: rotasyon uygulamasına yönelik görüşleri, geliştirici alt boyut ve engelleyici alt boyut açısından anlamlı bir belirleyici özellik taşımaktadır. Katılımcıların medeni durumları, engelleyici alt boyut açısından, il kıdem durumu ile geliştirici ve engelleyici alt boyut puanları arasında, il kıdem durumu ile engelleyici alt boyut puanları arasında, okul kıdem durumu ile geliştirici ve engelleyici alt boyut puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu gözlemlenmiştir. MEB'e bağlı devlet okullarındaki öğretmen kadrolarının rotasyonla örgütsel değişime uğraması konusundaki öğretmen görüşleri Kayseri ili özelinde irdelenmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca rotasyon uygulamasına yönelik öğretmenlerin görüşleri, alan yazına katkı sağlamakla birlikte uygulamanın olası sonuçlarını ortaya çıkarmada ve uygulamayla ilgili yapılacak çalışmalara rehber olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
While MEB tries to handle the change in educational institutions in all its aspects, it also wants to realize organizational change through rotation practice. The main purpose of this research is to examine teachers' views on the organizational change of teacher positions in public schools through rotation. This research, which was conducted to determine teachers' opinions on the organizational change of teacher staff in public schools affiliated with the Ministry of National Education in the center and districts of Kayseri Province, through rotation, is descriptive research at its level. The population of the research is teachers working in public schools affiliated with the Ministry of National Education in the center and districts of Kayseri province in the 2023-2024 academic year, and the sample consists of 415 teachers. According to the analysis within the framework of the application: their opinions about the rotation application have a significant determining feature in terms of the enhancing sub-dimension and the hindering sub-dimension. It was observed that there was a significant difference between the marital status of the participants and the hindering sub-dimension, between the provincial seniority status and the enhancing and hindering sub-dimension scores, between the provincial seniority status and the hindering sub-dimension scores, and between the school seniority status and the enhancing and hindering sub-dimension scores. It is of great importance to examine teachers' opinions on the organizational change of teacher staff in public schools affiliated with the Ministry of National Education in the context of Kayseri province. In addition, teachers' opinions on rotation practice are expected to contribute to the literature and to reveal the possible results of the practice and to guide future studies on the practice.