Dutch disease in selected MENA countries
Seçilmiş MENA ülkelerinde Hollanda hastalığı
- Tez No: 923502
- Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA SARIALİOĞLU HAYALİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Hollanda Hastalığı, ODKA, Petrol Gelirleri, İşçi Dövizleri, ARDL Sınır Testi, Dutch Disease, MENA, Oil Rents, Remittances, ARDL Model
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, seçilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika (ODKA) ülkelerinde Hollanda Hastalığı olgusunu incelemekte olup, bölgedeki petrol zengini ülkeler olarak Cezayir ve Suudi Arabistan ile petrol fakiri ülkeler olarak Fas ve Tunus'ta kaynak hareketi ve harcama etkilerine odaklanmaktadır. 1980-2020 dönemine ait verileri kullanan araştırma, özellikle petrol gelirleri ve döviz girdisi olan işçi dövizlerinin Reel Efektif Döviz Kuru (REER) ve sektörel katma değer üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Petrol gelirleri, işçi dövizleri ve REER arasındaki ilişkilerin yanı sıra tarım, imalat ve hizmet sektörlerindeki değişimlerin analiz edilmesinde Otoregresif Gecikmeli Dağıtılmış (ARDL) modelinden yararlanılmıştır. Ayrıca, dış faktörler, para politikası ve ekonomik entegrasyonun etkilerini daha iyi anlamak için Ticaret Hadleri, Reel Faiz Oranı ve Ticaret Açıklığı gibi kontrol değişkenleri de modele dahil edilmiştir. Bulgular, seçilmiş ODKA ülkelerinde sektörlere göre değişen derecelerde Hollanda Hastalığı belirtilerini doğrulamaktadır. Cezayir ve Suudi Arabistan'da petrol gelirlerinin uzun vadede REER üzerinde önemli bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir, bu da petrol gelirlerinden kaynaklanan döviz kuru değerlenmesinin bu ülkelerde büyük bir sorun olmadığını göstermektedir. Ayrıca, Cezayir'in imalat sektörünün dirençli kaldığı, ancak petrol gelirlerinin iş gücünü tarım sektöründen uzaklaştırması nedeniyle tarım sektöründe tarım dışılaşma yaşandığı bulunmuştur. Buna karşılık, Suudi Arabistan'da imalat sektörü sanayisizleşme belirtileri gösterirken, tarım sektörü zamanla büyümüş ve bu durum Cezayir'in deneyiminden farklılık göstermiştir. Hizmet sektöründe ise hem Cezayir hem de Suudi Arabistan'da petrol gelirlerinin sınırlı etkileri gözlemlenmiş olup, diğer sektörler aleyhine orantısız bir genişleme veya iş gücü çekişi yaşanmamıştır. Petrol fakiri ülkeler olan Fas ve Tunus için ise bulgular, işçi dövizleri girişlerinin REER'de değerlenmeye yol açmadığını göstermektedir. Ancak, Fas'ta yabancı girdiler nedeniyle sanayisizleşme ve tarım dışılaşma yaşanmış ve bu durum ülkenin sanayi ve tarımsal temellerini zayıflatmıştır. Diğer yandan Tunus, işçi dövizlerinin uzun vadede imalat sektörü üzerinde nötr, tarım üzerinde ise olumlu bir etkiye sahip olmasıyla direnç göstermiştir. Her iki ülkede de hizmet sektöründe orantısız bir genişleme yaşanmamış olup, kaynak ve işçi dövizlerinin sektörel sonuçlar üzerindeki karmaşık dinamikleri vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the phenomenon of Dutch Disease in selected Middle East and North Africa (MENA) countries, focusing on the Resource Movement and Spending Effects in Algeria and Saudi Arabia as oil-rich countries and Morocco and Tunisia as oil-poor countries within the region. Using data from 1980 to 2020, the research investigates the effects of foreign capital influxes, specifically oil rents and remittances, on the Real Effective Exchange Rate (REER) and sectoral value-added shares. The Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model is used to figure out how oil rents, remittances, and REER are related, along with changes in agriculture, manufacturing, and services sectors value added. Additionally, control variables like Terms of Trade (TOT), Real Interest Rate (RIR), and Trade Openness (TOP) are also included to account for other influences on the dependent variables, enhancing the understanding of external factors, monetary policy, and economic integration. The findings confirm the presence of Dutch disease symptoms with varying degrees of impact across the sectors in the selected MENA countries. In Algeria and Saudi Arabia, oil rents did not significantly affect the REER in the long term, suggesting that exchange rate appreciation from oil windfalls is not a major issue in these countries. Furthermore, it was found that Algeria's manufacturing sector remained resilient, while its agricultural sector experienced de-agriculturalisation due to labour shifts driven by oil revenues. Conversely, Saudi Arabia's manufacturing sector exhibited de-industrialisation, whereas its agricultural sector expanded over time, differing from Algeria's experience. In the services sector, both Algeria and Saudi Arabia showed limited effects from oil rents, with no disproportionate expansion or labour absorption at the expense of other sectors. For the oil-poor countries, Morocco and Tunisia, the findings reveal that remittance inflows did not lead to REER appreciation. However, Morocco experienced de-industrialisation and de-agriculturalisation due to foreign inflows, weakening its industrial and agricultural bases. On the other hand, Tunisia displayed resilience, with remittances having a neutral effect on both manufacturing and a positive impact on agriculture in the long term. The services sector in both countries did not experience a disproportionate expansion, underscoring the complex dynamics between resource and remittance inflows and sectoral outcomes.