Aml ve mds tanılı olgularda tedavi öncesi CD34-pozitif CD38-pozitif ve CD34-pozitif CD38-negatif hücre yükünün sağkalıma olan etkisinin araştırılması
Investigation of the impact of CD34-positive CD38-positive and CD34-positive CD38-negative cell load on survival in aml and mds diagnosed cases before treatment
  1. Tez No: 923503
  2. Yazar: EYÜP CAN ALEMDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE PAMUKÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut myeloid lösemi, myelodisplastik sendrom, lösemik kök hücre, CD34 pozitif CD38 pozitif, CD34 pozitif CD38 negatif, Acute myeloid leukemia, myelodysplastic syndrome, leukemic stem cell, CD34-positive CD38-positive, CD34-positive CD38-negative
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada AML ve MDS tanılı olgularda tanı anındaki CD34+/CD38- ve CD34+/CD38+ analizlerinin hastalıksız sağkalım ve toplam sağkalıma olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca AML ve MDS olgularında tanı anındaki CD34+/CD38- ve CD34+/CD38+ hücre yükü ile hastaların tanı anındaki demografik ve laboratuvar özellikleri arasındaki ilişkinin ortaya konması hedeflenmiştir. Çalışmada 119'u AML 26'sı MDS tanılı olmak üzere toplam 145 hastanın verileri geriye dönük olarak incelendi. AML tanılı hastalardan KİT yapılan ve yapılmayan hastalar ayrıca değerlendirdi. AML ve MDS tanılı hastalarda tanı anındaki CD34 pozitif CD38 negatif total hücre yükünün hastalıksız sağkalım üzerinde olumsuz etkiye sahip olduğu saptanırken toplam sağkalım üzerinde anlamlı etkisi bulunamadı. AML tanılı hastalarda tanı anındaki CD34 pozitif CD38 pozitif total hücre yüzdesi NPM1, FLT-3 VE PML/RARA mutasyonu olmayanlarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti. AML tanılı hastalarda tanı anındaki CD34 pozitif CD38 negatif total hücre yüzdesi NPM-1, PML/RARA mutasyonu olmayanlarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti. Kemik iliği transplantasyonu yapılan hasta grubunda tanı anındaki CD34 pozitif CD38 negatif total hücre yükünün hastalıksız sağkalımı olumsuz yönde etkilediği ve relaps olan hastalarda daha yüksek oranda saptandığı sonucuna ulaşıldı. MDS tanılı hastalarda CD34 pozitif CD38 negatif total hücre yüzdesi ve blast yüzesi ile hastalıksız sağkalım istatistiksel olarak negatif yönde korelasyon gösterirken; toplam sağkalım için anlamlı bir sonuç bulunmadı. MDS tanılı hastalarda tanı anındaki CD34 pozitif CD38 pozitif total hücre/blast yükü ve CD34 pozitif CD38 negatif total/hücre blast yükünün genetik anomaliler ile herhangi bir ilişkisi saptanmadı. Bu veriler ışığında AML ve MDS tanılı hastalarda tanı anındaki CD34 pozitif CD38 negatif total hücre yükünün sağkalım üzerinde etkileri olduğu anlaşılmaktadır. Bu hücrelerin kompleks karyotip ve diğer genetik anomaliler ile ilişkisinin daha net ortaya konması için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the impact of CD34+/CD38- and CD34+/CD38+ analyses at the time of diagnosis on disease-free survival (DFS) and overall survival (OS) in patients diagnosed with AML and MDS. Additionally, the study sought to reveal the relationship between the CD34+/CD38- and CD34+/CD38+ cell burden at diagnosis and the demographic and laboratory characteristics of these patients. Data from a total of 145 patients, including 119 diagnosed with AML and 26 with MDS, were retrospectively analyzed. Among the AML patients, those who underwent allogenic stem cell transplantation (ASCT) and those who did not were evaluated separately. It was determined that a higher total burden of CD34-positive CD38-negative cells at diagnosis had a negative impact on DFS in AML and MDS patients, while no significant effect on OS was observed. In AML patients, the total percentage of CD34-positive CD38-positive cells at diagnosis was statistically significantly higher in those without NPM1, FLT3, and PML/RARA mutations. Similarly, the total percentage of CD34-positive CD38-negative cells at diagnosis was significantly higher in AML patients without NPM1 and PML/RARA mutations. In the group of AML patients who underwent ASCT, a higher total burden of CD34- positive CD38-negative cells at diagnosis was associated with worse DFS and was found to be higher in those who experienced relapse. In MDS patients, a negative correlation was observed between the percentage of CD34-positive CD38-negative cells and blasts with DFS, while no significant correlation with OS was found. Furthermore, in MDS patients, no relationship was identified between the burden of CD34-positive CD38-positive or CD34-positive CD38-negative cells/blasts and genetic abnormalities. These findings suggest that the burden of CD34-positive CD38- negative cells at diagnosis has an impact on survival in AML and MDS patients. Larger studies are required to better elucidate the relationship between these cells, complex karyotypes, and other genetic abnormalities.