Kadınları üreme sağlığını koruyucu tutumları: Bir ölçek geliştirme çalışması
Women's reproductive health protective attitudes: A scale development study
  1. Tez No: 923534
  2. Yazar: RABİA KAKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. HÜLYA DEMİRCİ, PROF. DR. MURAT KİRİŞCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Üreme sağlığı, Tutum, Geçerlilik, Güvenilirlik, Ölçek geliştirme, Women, Reproductive Health, Attitute, Validity, Reliability, Scale Development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu araştırma, üreme çağındaki kadınların üreme sağlığını koruyucu tutumlarının belirlenmesinde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmek amacıyla metodolojik olarak yürütülmüştür. Gereç ve yöntem: Araştırma 23 Ekim-29 Mart 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Kadınların Üreme Sağlığını Koruyucu Tutumları Ölçek Taslağı”kullanılarak toplanmıştır. Veri analizlerinde, tanımlayıcı analizler, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, madde toplam korelasyonu, madde silinirse Cronbach alfa katsayısı, Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı, alt-üst gruplara dayalı madde analizi ve Pearson korelasyon analizi testleri kullanılmıştır. Bulgular: Literatür taramaları, bireylerle görüşmeler ve uzman önerileri sonucu 67 maddelik soru havuzu oluşturulmuştur. Ölçeğin Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) değeri 0,86, Barlett testi sonucu 1758,184 olarak bulunmuştur (p=0,000). Açıklayıcı faktör analizi sonucunda toplam varyansın %52,57'sini açıklayan, 22 madde ve dört faktörden oluşan bir yapı elde edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda 22 maddelik dört faktörlü yapının iyi uyum değerleri ortaya koyduğu ve bir model olarak doğrulandığı tespit edilmiştir (x²/sd 1,588; RMSEA 0,049; CFI 0,905; NFI 0,783; GFI 0,891; AGFI 0,862). Toplam ölçeğin iç tutarlılık katsayısı 0,86'dır. Sonuç: Yapılan analizler sonucunda, ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu ve kadınların üreme sağlığını koruyucu tutumlarının belirlenmesi amacıyla kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study, carried out methodologically in order to develop a valid and reliable measurement tool that can measure for determining the reproductive health protective attitudes of women of reproductive age. Material and Method: The research was conducted between October 23-March 29, 2024. The data collection of the study took place using the“Descriptive Information Form”and“The Scale of Women's Reproductive Health Protective Attitudes”. The content validity of the draft scale, which was created as a result of the literature review and content analysis of the qualitative interviews, was evaluated by taking expert opinions. In data analysis, descriptive analyses, explanatory and confirmatory factor analysis, item-total correlation, Cronbach's alpha coefficient if the item is deleted, Cronbach's alpha internal consistency coefficient, item analysis based on lower and upper groups, Pearson correlation analysis tests were used. Findings: A question pool of 67 items was created as a result of the literature reviews, interviews with individuals and expert advice. The Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) value of the scale was found as 0,86, while the result of Bartlett's test was found to be 1758,184. As a result of exploratory factor analysis, a structure consisting of 15 items and four factors explaining 52,57% of the total variance was obtained. As a result of confirmatory factor analysis, it was found that the four-factor structure with 15 items revealed good fit values and was confirmed as a model (x²/sd 1,588; RMSEA 0,049; CFI 0,905; NFI 0,783; GFI 0,891; AGFI 0,862). The internal consistency coefficient of the scale is 0,86. Conclusion: As a result of the analyzes, it can be said that scale is a valid and reliable measurement tool and it can be used to determining the reproductive health protective attitudes of women of reproductive age.