Sabit ve şeffaf plaklarla ortodontik tedavi sırasında yapılan farklı diş beyazlatma yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of different methods of tooth whitening during orthodontic treatment with fixed and clear ali̇gners
- Tez No: 923533
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Şeffaf plak tedavisi, Beyazlatma, Ev tipi beyazlatma, Beyaz nokta lezyonu, Kantitatif ışık kaynaklı floresan yöntemi, Clear aligner treatment, Whitening, Home bleaching, White spot lesion, Quantitave light-induced fluorescence method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Diş renklenmeleri estetik üzerinde en etkili olan konulardan biridir. Ortodontik tedavisi sürecinde, ağız hijyenine yeterince dikkat edilmediğinde veya uzun süren tedavilerde, dişlerde renk değişimi meydana gelebilir. Şeffaf plak tedavisinde ise, plakların düzenli olarak temizlenmemesi veya plak takılıyken renklendirici yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, diş yüzeylerinde lekelenmelere ve sararmalara yol açabilir. Bu çalışmanın amacı sabit ve şeffaf plaklarla ortodontik tedavi sürecinde kullanılan farklı beyazlatma yöntemlerinin etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Farklı beyazlatma yöntemlerinin kantitatif ışık kaynaklı floresans (QLF) yöntemi ile beyaz nokta lezyonlarına etkisinin ve farklı beyazlatma yöntemlerinin tedavi sürecinde dişte oluşturduğu renk değişimini incelemektir. Çalışmamıza, Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na tedavi amacıyla başvuran toplam da 37 kız (%66.1) ve 19 erkek (%33.9) olmak üzere 56 hasta katılmıştır. Çalışmamız kapsamında, hastalar randomize bir şekilde 4 gruba ayrılmıştır. Her bir grupta toplamda 14 hasta dahil edilmiştir. Gruplar kendi içinde sabit ve şeffaf plak olmakla iki alt grupa ayrılmıştır. Bu hastalardan kontrol grubundakılar hariç, diğer tüm hastalara beyazlatma uygulaması yapılmıştır. Şeffaf plak tedavisi gören hastalarda beyazlatma işlemi yapıldığında, homebleaching yöntemi mine sağlığını koruma açısından en güvenli seçenek olarak öne çıkmaktadır. Konvansiyonel ve lazer destekli beyazlatma yöntemleri ise daha hızlı ve belirgin renk değişiklikleri sağlamalarına rağmen, özellikle lazer destekli beyazlatmada diş minesindeki mineral kaybı ve beyaz leke oluşumu daha yüksek seviyelerde gözlemlenmiştir. Sabit ortodontik tedavi görmüş hastalarda konvansiyonel diş beyazlatma yönteminin diğer yöntemlere kıyasla daha etkili olduğunu, lazer destekli yöntemin ise diş rengi üzerinde daha sınırlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Homebleaching yöntemi bazı hastalarda etkili olurken, kontrol grubunda herhangi bir beyazlatma işlemi yapılmadığı için gözlemlenen renk değişiklikleri minimal düzeyde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Tooth discoloration is one of the most significant factors affecting aesthetics. During orthodontic treatment, if adequate oral hygiene is not maintained or if the treatment duration is prolonged, tooth discoloration may occur. In the case of clear aligner treatment, inadequate cleaning of the aligners or consumption of staining foods and drinks while wearing them can lead to stains and yellowing on the tooth surfaces. The aim of this study is to compare the effectiveness of different whitening methods during orthodontic treatment with fixed appliances and clear aligners. Additionally, this study examines the impact of these whitening methods on white spot lesions using Quantitative Light-induced Fluorescence (QLF) and assesses the color changes in teeth throughout the treatment process. A total of 56 patients, 37 female (66.1%) and 19 male (33.9%), who applied to Erciyes University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics for treatment, participated in this study. The patients were randomly assigned into four groups, with 14 patients in each group. Each group was further divided into two subgroups: fixed appliance and clear aligner. Except for the control group, all patients underwent whitening procedures. For patients undergoing clear aligner treatment, home bleaching was found to be the safest option in terms of preserving enamel health. Although conventional and laser-assisted whitening methods resulted in more rapid and pronounced color changes, laser-assisted whitening, in particular, was associated with higher levels of enamel mineral loss and increased white spot lesion formation. In patients with fixed appliance treatment, conventional whitening was shown to be more effective compared to other methods, while laser-assisted whitening had a more limited effect on tooth color. While the home bleaching method was effective for some patients, minimal color changes were observed in the control group, where no whitening procedure was applied.