Acil servis hekimlerinin acil servis şartlarındayaşadıkları stresin iş performanslarına ve günlükhayatlarına etkilerinin medeni hal ve ebeveyn olma durumlarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of stress experienced by emergency service physicians in emergency service conditions on their work performance and daily lives according to their marital status and parenting status
- Tez No: 923601
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis hekimleri, stres, medeni durum, ebeveyn olmak, Emergency physicians, stress, marital status, parenthood
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Acil servisler, sağlık hizmetlerinin en yoğun ve stresli çalışma ortamlarından biridir. Bu ortam ve yaşanılan yoğun stres, hekimlerin mesleki stres durumlarını artırarak iş performanslarını ve günlük yaşamlarını doğrudan etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, acil servis hekimlerinin stres durumlarını belirlemek ve bu stresin iş performansları ile günlük hayatlarına etkilerini medeni hal ve ebeveyn olma durumu açısından değerlendirmektir Gereç ve Yöntem: Çalışmamız İstanbul'da görev yapan pratisyen, asistan, uzman ve akademisyen acil servis hekimlerini dahil ederek anket formunda tanımlayıcı bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen anket formları katılımcılara Google Forms platformu üzerinden elektronik olarak ulaştırılmıştır. Anketlerimiz 5 ' li Likert ölçeğine göre değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmamıza toplam 284 kişi katılmıştır. Bunların 140'ı kadın, 144'ü erkektir. Medeni durumlara göre stres ve iş performansı değerleri arasında istatistiksel olarak fark olduğu tespit edilmiştir .Bekar ile evli arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yok iken bekar ile dul/boşanmış arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır. Çalıştığı acil servis türüne göre stres ve iş performansı değerleri arasında istatistiksel olarak fark olmadığı tespit edilmiştir. Cinsiyet faktörüne göre günlük hayat ve stresin etkileri değerleri arasında istatistiksel olarak fark olduğu tespit edilmiştir Sonuç: Yaşlara göre günlük hayat ve stresin etkileri değerleri arasında istatistiksel olarak fark olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca medeni hal ve ebeveynlik durumunun stresle düşük düzeyde pozitif yönlü bir ilişkisi vardır. Yani sonuç olarak yaştan bağımsız , evlilerin ve bekarların stres oranları birbirine çok yakınken dul/ boşanmış olanlarda stres daha yüksek belirlenmiştir. Ebeveyn olmanın stresi artırdığına dair elde ettiğimiz pozitif bir verimiz bulunmamaktadır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Emergency departments are among the most intense and stressful work environments in healthcare. This environment and the associated high levels of stress can directly impact physicians' professional stress levels, job performance, and daily lives. The aim of this study is to determine the stress levels of emergency physicians and evaluate the effects of this stress on their job performance and daily lives in relation to marital status and parenthood. Materials and Methods: This study was designed as a descriptive research examining the stress levels of general practitioners, residents, specialists, and academic emergency physicians working in Istanbul and the impact of this stress on their job performance and daily lives. Survey forms developed by the researcher were electronically distributed to participants via the Google Forms platform. The surveys were evaluated using a 5-point Likert scale. Results: A total of 284 participants took part in the study, of whom 140 were female and 144 were male. A statistically significant difference was found between stress and job performance scores in relation to marital status. While there was no significant difference between single and married participants, a statistically significant difference was observed between single and widowed/divorced participants. No statistically significant difference was found in stress and job performance scores based on the type of emergency department where participants worked. However, a statistically significant difference was found in the impact of daily life and stress levels based on gender. Conclusion: No statistically significant difference was found between age groups in terms of the impact of stress on daily life. Additionally, marital status and parenthood were found to have a low positive correlation with stress. In other words, regardless of age, the stress levels of married and single individuals were found to be very similar, while widowed/divorced individuals exhibited higher stress levels. Moreover, no positive data was obtained indicating that parenthood increases stress.