Ankara'da çalışan acil tıp uzmanlık öğrencilerinin tükenmişlik düzeyinin sosyodemografik verilerle incelenmesi
Investigation of burnout level of emergency medicine assistants who work in Ankara with sociodemographic datas
- Tez No: 630083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Ankara, Tükenmişlik, Emergency Medicine, Ankara, Burnout
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ankara'da çalışan acil tıp uzmanlık öğrencilerinin yaşadığı tükenmişlik düzeylerini saptamak, sosyodemografik değişkenlerle tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve bu verilerle tükenmişlik sorununun kaynağını saptayarak soruna çözüm önerileri getirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara'da acil tıp uzmanlık eğitimi veren 8 merkezden 168 acil tıp asistanı katılmıştır. Bu hekimlere 27 soruluk sosyodemografik veri formu ve 22 soruluk Maslach Tükenmişlik Ölçeği formu içeren anketimiz yöneltilerek verilere ulaşılmıştır. Buna göre tükenmişliğin duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı alt boyut puanları hesaplanmış, bu alt boyutların sosyodemografik verilerle ilişkisi incelenmiştir. Veriler SPSS 26.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hekimlerin tükenmişlik alt boyut puanları; duygusal tükenme için 21,5 (±7,3), duyarsızlaşma için 10,6 (±3,9), kişisel başarı içinse 19,9 (±4,7) olarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda 30 yaşın altında olmak, birinci yıl asistanı olmak, acil hekimliğini isteyerek tercih etmemiş olmak, acil hekimliğine devam etmek istememek, acil serviste şiddete uğramış olmak, hastalar ve çalışma arkadaşları ile sık sorun yaşamak, düzensiz beslenmek, sıklıkla düzenli uyku uyuyamamak, kurumdan beklentinin olmaması ve kendini tükenmiş hissetmek gibi faktörler tükenmişlikle ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Ankara'da çalışan acil tıp uzmanlık öğrencilerinin tükenmişlik düzeyi oldukça yüksek bulunmuştur. Tükenmişlik sendromu acil hekimlerinde sık görülen ve önlenebilir bir durumdur. Tükenmişliğin engellenmesi için hem acil hekimleri bireysel önlemler almalı, hem de yöneticiler hızla hekimlerin çalışma şartlarında gerekli iyileştirmeleri yapmalıdır. Acil hekimlerinin tükenmişliğinin önlenmesi, aynı zamanda hizmet verdikleri hastalara da kaliteli bakım sağlanabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the burnout level of emergency medicine assistants who work in Ankara, the relationship between sociodemographic variables and burnout levels and to suggest solutions to the problem by determining the source of the burnout problem with these data. Materials and Methods: 168 emergency medicine assistants from 8 centers providing emergency medicine speciality training in Ankara joined the study. The data were obtained by sending a questionnaire including 27 questions sociodemographic data form and 22 questions Maslach Burnout Inventory form. Accordingly, emotional exhaustion, depersonalization and personal success subscale scores of burnout were calculated and the relationship between these sub-dimensions and sociodemographic data was examined. The data were analyzed with SPSS 26.0 program. Results: The burnout subscale of the phsysicians in the study was found 21.5 (± 7.3) for emotional exhaustion, 10.6 (± 3.9) for depersonalization and 19.9 (± 4.7) for personal success. In our study, being under the age of 30, being an assistant in the first year, not preferring emergency medicine by wish, not wanting to continue the emergency medicine, being exposed to violence in the emergency room, having frequent problems with patients and colleagues, having irregular nutrition, not being able to sleep regularly, fail of meeting expectations from the institution and factors such as feeling exhausted have been associated with burnout. Conclusion: Burnout level of emergency medicine assistants who work in Ankara was found to be quite high. Burnout syndrome is a common and preventable condition in emergency physicians. In order to prevent burnout, both emergency physicians should take individual measures and administrators should make the necessary improvements quickly in the working conditions of the physicians. Preventing the burnout of emergency physicians is also very important in terms of providing quality care to the patients they serve.