Yetişkinlerde yürüme hızının çeşitli antropometrik değişkenler açısından incelenmesi
Examination of walking speed in adults in terms of various anthropometric variables
- Tez No: 923650
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR MENDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, Antropometrik ölçümler, Sağlık, Yürüme hızı, Anthropometry, Anthropometric measurements, Health, Walking speed
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma, yürüme hızını etkileyen çeşitli faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle, antropometrik ölçümler, demografik özellikler, vücut kompozisyonu, fizyolojik ve biyomekanik faktörler, kronik hastalıklar, fiziksel aktivite, psikolojik ve çevresel faktörlerin yürüme hızı üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen veriler, SPSS 27.00 yazılımı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Yürüme hızını etkileyen faktörler, bağımsız örneklem t-testleri ve korelasyon analizleri ile incelenmiş ve demografik bilgilerle fiziksel ölçümler arasındaki anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Bulgular, yürüme hızının çeşitli faktörlerin karmaşık bir etkileşimi sonucu ortaya çıktığını ve bu faktörlerin bir kombinasyonu tarafından etkilendiğini göstermektedir. Çalışma, yürüme performansını değerlendirirken hem fiziksel hem de çevresel faktörlerin yanı sıra sağlıkla ilgili unsurların da dikkate alınmasının önemini vurgulamaktadır. Elde edilen sonuçlar, yürüme hızının genel sağlık durumu ve yaşam kalitesi hakkında değerli bilgiler sağlayabileceğini göstermektedir. Ayrıca, bu araştırmadan elde edilen bulgular, ergonomik tasarım gibi alanlarda, insan hareketi ile yapılandırılmış çevre arasındaki ilişkiyi anlamanın önemli olduğu ve rehabilitasyon süreçlerinde ise yürüme hızının, yaralanma sonrası iyileşme ya da kronik hastalık yönetimi gibi hedeflerle önemli bir öneme sahip olduğu alanlarda uygulanabilir. Sonuç olarak, bu çalışma, yürüme hızını etkileyen faktörlere dair daha geniş bir anlayış geliştirilmesine katkıda bulunmakta ve bireysel sağlık sonuçlarını iyileştirmek ve genel iyilik halini artırmak için potansiyel bir araç olarak yürüme hızının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the various factors affecting walking speed. Specifically, the effects of anthropometric measurements, demographic characteristics, body composition, physiological and biomechanical factors, chronic diseases, physical activity, psychological and environmental factors on walking speed are addressed. The data obtained in the study were statistically analyzed using SPSS 27.00 software. The factors influencing walking speed were examined through independent sample t-tests and correlation analyses, and significant relationships between demographic information and physical measurements were identified. The findings show that walking speed results from a complex interaction of various factors, and it is influenced by a combination of these factors. The study emphasizes the importance of considering not only physical and environmental factors but also health-related aspects when evaluating walking performance. The results suggest that walking speed can provide valuable insights into general health status and quality of life. Moreover, the findings from this research are applicable in fields such as ergonomic design, where understanding the relationship between human movement and the built environment is crucial, as well as in rehabilitation processes, where walking speed plays a significant role in recovery after injury or chronic disease management. In conclusion, this study contributes to the development of a broader understanding of the factors influencing walking speed and highlights its importance as a potential tool for improving individual health outcomes and enhancing overall well-being.