COVID-19 geçirmiş hastaların semen örneklerinin fonksiyonel, oksidatif ve apoptotik bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of functional, oxidative and apoptotic findings in semen samples of patients with COVID-19
- Tez No: 923695
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRCAN KOLBAŞI ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Kaspaz-3, Kromatin Bütünlüğü, Sitokrom-c, Sperm, Caspase-3, Chromatin integrity, COVID-19, Cytochrome-c, Sperm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
COVID-19 (Koronavirüs, 2019), yeni koronavirüs SARS-CoV-2'nin (Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu Koronavirüs 2) neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İlk yayılmaya başladığı dönemde, viral saldırılara karşı savunmasız olan hayati organlarda hasara yol açtığı gözlemlenmiştir. Erkek üreme sistemi ve sperm parametreleri üzerine olan etkileri ise yapılan bazı çalışmalar ile araştırılmıştır. Bu tez çalışmasında COVID-19'un sperm üzerindeki etkilerini, sperm morfolojisi, kromatin bütünlüğü, apoptoz ve oksidatif stres mekanizmaları yönünden incelemeyi amaçladık. Çalışmamızda, COVID-19 (-) geçirmemiş (n=5) (kontrol grubu) ve COVID-19 (+) geçirmiş (n=10) hastadan elde edilen sperm örnekleri analiz edildi. Yayma yapılan sperm örnekleri morfolojik analizler için Diff-Quick ve kromatin bütünlüğü analizi için Toluidin Mavisi ile boyandı ve ışık mikroskop ile analiz edildi. Apoptoz yolağında yer alan Kaspaz-3 ve Sitokrom- c proteinlerinin ekspresyon seviyesi immünohistokimyasal yöntem ile semi-kantitatif olarak analiz edildi. Ayrıca, reaktif oksijen türlerinin neden olduğu oksidatif stres seviyesi Total Oksidan Seviyesi (TOS) ve Total Antioksidan Seviyesi (TAS) kitleri ile ölçüldü. Yapılan analizler sonucunda sperm morfolojisi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlemlenmedi. COVID-19 (+) hastalarda kromatin bütünlüğü bozulan sperm sayısında istatistiksel olarak anlamlı bir artış görüldü. COVID-19 (+) hastaların spermlerinde Kaspaz-3 ve Sitokrom-c seviyelerinde anlamlı bir artış görüldü. Yapılan TAS ve TOS analizinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlemlenmedi. Sonuç olarak bu çalışmada COVID geçiren hastalarda spermlerde Kaspaz-3 ve Sitokrom-c seviyelerinin semi-kantitatif olarak arttığı ve kromatin bütünlüğü bozulan sperm sayısında artma olduğu gösterildi. Bu çalışma ile COVID-19'un sperm Kaspaz-3 ve sitokrom-c ekspresyon seviyesi üzerindeki etkisini araştıran ilk araştırma olması açısından özgündür. COVID-19'un sperm parametreleri üzerindeki etkilerini araştıracak ileriki çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
COVID-19 (Coronavirus, 2019) is an infectious disease caused by the novel coronavirus SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2). When it first started to spread, it caused damage to vital organs that were vulnerable to viral attacks. Its effects on the male reproductive system and sperm parameters have been investigated in several studies. In this study, we aimed to examine the effects of COVID-19 on sperm in terms of sperm morphology, chromatin integrity, apoptosis, and oxidative stress mechanisms. In our study, sperm samples obtained from patients who did not have COVID-19 (-) (n=5) (control group) and those with COVID-19 (+) (n=10) were analyzed. The smears were stained with Diff-Quick for morphological analysis, Toluidine Blue for chromatin integrity analysis, and analyzed under a light microscope. The expression level of Caspase-3 and Cytochrome-c proteins involved in the apoptotic pathway were analyzed semi-quantitatively using immunohistochemical methods. In addition, the oxidative stress caused by reactive oxygen species was measured using Total Oxidant Level (TOS) and Total Antioxidant Level (TAS) kits. No statistically significant differences were observed between groups in terms of sperm morphology. A statistically significant increase was observed in the number of sperms with impaired chromatin integrity in COVID-19 (+) patients. A significant increase in Caspase-3 and Cytochrome-c levels was observed in the sperm of COVID-19 (+) patients. No statistically significant differences were observed between the groups in the TAS and TOS analysis. In this study, it was observed that Caspase-3 and Cytochrome-c levels in the sperm of patients with COVID increased semi-quantitatively, and there was an increase in the number of sperm with impaired chromatin integrity. This study is unique in that it is the first to investigate the effect of COVID-19 on sperm Caspase-3 and cytochrome-c expression levels. Further studies are needed to investigate the effects of COVID-19 on sperm parameters.