Kuşkulu kalsifikasyonların kontrastlı mamografi bulguları ve patolojik korelasyonu
  1. Tez No: 923757
  2. Yazar: DİLŞAH ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ŞEBNEM ÖRGÜÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrastlı Mamografi, Kuşkulu Kalsifikasyonlar, Contrast Enhanced Mammography, Suspicious Calcifications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı kontrastlı mamografinin (KM) kitle dışı kuşkulu kalsifikasyonları değerlendirmedeki performansını tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Merkezimizde Şubat 2021-Aralık 2023 tarihleri arasında elde olunmuş KM'lerde kuşkulu kitle dışı kalsifikasyonları bulunan hastalar çalışmaya dahil edildi. Düşük enerjili görüntülerde kalsifikasyonların morfoloji, dağılım ve en uzun aksta uzunlukları, rekombine görüntülerde kontrastlanma yoğunluğu, paterni, en uzun aksta uzunlukları ve kontrastlanma eğrileri retrospektif olarak incelendi. Bu hastalara ait patolojik tanı, derece, Ki-67 indeksi, varsa operasyon spesimenindeki en uzun lezyon boyutu not edildi. Altın standart patoloji kabul edilerek KM'de çeşitli parametrelerin bu grup kalsifikasyonlardaki performansı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 132 lezyonun 78'i benign, 54'ü maligndi. Duyarlılık, özgüllük, PPD ve NPD sırasıyla düşük enerjili görüntülerde %72,2, %62,8, %57,3, %76, rekombine görüntülerde birincil analizde %79,6, %80,8, %74,1, %85,1, ikincil analizde %98,2, %47,4, %56,4, %97,4 saptandı. Kontrastlanma yoğunluğunun, malignite riskini etkileyen önemli bir parametre olduğu tespit edildi (p0,05) istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Patoloji ile kontrastlanma eğri tipi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edildi (p=0,019). Ki-67 ile kontrastlanma yoğunluğu arasında istatiksel açıdan anlamlı doğrusal ilişki saptanmadı ancak p değeri 0,05'e yakındı (p=0,057). Sonuç: KM dijital mamografi ve MRG'deki bazı özellikleri kombine ederek kitle dışı kuşkulu kalsifikasyonlarda başarılı performans göstermektedir. Daha geniş gruplarla yapılacak daha fazla çalışma daha sağlıklı veriler verecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to determine the performance of contrast-enhanced mammography (CEM) in evaluating suspicious non-mass calcifications. Materials and Methods: Patients with suspicious non-mass calcifications detected on CEM performed at our center between February 2021-December 2023 were included in the study. Retrospectively, the morphology, distribution, and longest axis length of the calcifications were assessed on low-energy images, contrast enhancement intensity, pattern, longest axis length, and enhancement curves were analyzed on recombined images. The pathological diagnosis, grade, Ki-67 index, and the longest lesion size in the surgical specimen were recorded. Using pathology as the gold standard, CEM parameters were evaluated for their performance in assessing this group. Results: Of the 132 lesions included in the study, 78 were benign, 54 were malignant. Sensitivity, specificity, PPV, and NPV were determined as follows: 72.2%, 62.8%, 57.3%, and 76% in low-energy images; 79.6%, 80.8%, 74.1%, and 85.1% in the primary analysis of recombined images; and 98.2%, 47.4%, 56.4%, and 97.4% in the secondary analysis. Contrast enhancement intensity was identified as a significant parameter influencing malignancy risk. A strong statistical correlation was observed between lesion length in low-energy and recombined images compared to pathology (r=0.733 and r=0.879), with mean differences of -4.75 mm and +4.45 mm. No statistically significant relationship was found between contrast enhancement intensity and the distinction between invasive and in situ carcinoma or the differentiation of DCIS grade (p>0.05). A significant correlation was found between pathology and contrast enhancement curve type (p=0.019), while Ki-67 and contrast enhancement intensity showed a near-significant trend (p=0.057). Conclusion: CEM effectively assesses suspicious non-mass calcifications by integrating mammography and MRI features. Larger studies are needed.