Patnos ilçesi ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin kullandıkları kelime grupları
Word groups used by Patnos district middle school 8th grade students
- Tez No: 923760
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT BAYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kelime grupları, Söz dizim, Türkiye Türkçesi, Türkçe eğitimi, Word groups, Syntax, Türkiye Turkish, Turkish education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye Türkçesi'nde kelime gruplarının yapısal ve işlevsel yönleri ele alınmış, dil bilgisi ve gramer açısından taşıdıkları önem detaylandırılmıştır. Kelime grupları, yalnızca dilin kurallarını anlamakla kalmaz, aynı zamanda iletişimi etkili ve anlamlı kılan en temel yapı taşlarıdır. Bu yüzden gramer çalışmalarında kelime gruplarının doğru anlaşılması ve öğretilmesi, dil öğretiminin ana unsurlarından biridir. Amacım, dilin bu temel yapı taşlarına dair hem teorik bir birikim oluşturmak hem de bu birikimi dil öğretimi süreçlerine katkı sağlayacak bir bilgiye dönüştürmektir.“Giriş”bölümünde çalışmanın amacı, problem durumu, sayıltılar ve sınırlıklar yer aldı.“Yöntem”bölümünde çalışmamızın modelini, çalışma grubunu, veri toplama araçlarını ve verilerin analizlerini açıkladık.“Kuramsal Çerçeve'' bölümünde araştırmacıların kelime grupları hakkında neler söyledikleri, kelime gruplarını kaç grupta değerlendirdikleri, hangi konularda fikir ayrılığı yaşayıp hangi konularda fikir birliğine vardıkları tartışıldı. ''İnceleme'' bölümü iki alt başlıktan oluşturuldu. Birinci alt başlıkta kelime gruplarının yapısal özellikleri, ikinci alt başlıkta ise kelime gruplarının cümlede hangi görevde kullanıldıkları belirlendi. Bölümde fişleme yöntemi uygulanırken önce rastgele verilmiş öğrenci numarası daha sonra da cümle numarası verilerek oluşturuldu. ”Sonuç ve Öneriler“ bölümünde çalışmadan elde edilen bulgular ifade edildi. Çalışmanın sonunda faydalanılan kaynaklara ”Kaynakça" kısmında yer verildi.
Özet (Çeviri)
Language is the most powerful tool of human thought, the carrier of cultures, and the mortar binding civilizations. Each language, with its unique structure, reflects a worldview, a way of life, and a mode of existence. As a part of this rich heritage, Turkey Turkish has been transmitting a profound cultural and historical legacy from generation to generation for centuries. This study examines the structural and functional aspects of word groups in Turkey Turkish, detailing their importance in terms of grammar and linguistics. In the“Introduction”section, the purpose of the study, the problem statement, assumptions, and limitations are outlined. In the“Method”section, the research model, study group, data collection tools, and data analyses are explained. In the“Theoretical Framework”section, the views of researchers on Word groups, the categories into which they classify word groups, the points of agreement and disagreement, and the subjects of debate are discussed. The“Analysis”section is divided into two subsections. The first subsection examines the structural features of word groups, while the second subsection determines the roles of word groups in sentences. The“Conclusion”section presents the findings obtained from the study. Finally, the“References”section lists the sources utilized in the study.