Türkiye-Azerbaycan eğitim sistemleri karşılaştırması
Comparison of education systems in Turkey and Azerbaijan
- Tez No: 923767
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Karşılaştırmalı Eğirim, Eğitim Yönetimi, Eğitim Felsefesi, Eğitim Denetimi, Öğretmen Yetiştirme, Education, Comparative Education, Educational Administration, Educational Philosophy, Educational Supervision, Teacher Training
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma, Türkiye ve Azerbaycan eğitim sistemlerini karşılaştırarak, her iki ülkenin eğitim sistemlerinde eğitim yönetimi, eğitim denetimi, eğitim felsefesi ve öğretmen yetiştirme süreçlerindeki temel alanlar ele alınarak temel farklılıkları ve ortak yönleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Türkiye ve Azerbaycan, tarihsel, kültürel ve dilsel bağları güçlü iki ülke olarak eğitim alanında benzer değerler taşımakla birlikte, sosyal ve politik dinamiklerine bağlı olarak eğitim sistemlerini farklı yaklaşımlarla şekillendirmişlerdir. Bu bağlamda, iki ülkenin eğitim yapılarının detaylı bir analizle karşılaştırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Araştırma bulguları, her iki ülkede de yönetim süreçlerinin katılımcılığı artıracak şekilde güncellenmesi gerektiğini göstermektedir. Türkiye'de yetki paylaşımı konusunda adımlar atılmış olsa da merkezi yapı karar alma süreçlerinde baskındır. Azerbaycan'da ise yönetim süreçlerinin yerelleştirilmesi ve okullara daha fazla inisiyatif verilmesi önerilmektedir. Denetim süreçlerinde şeffaflığın artırılması ve performans değerlendirme kriterlerinin güncellenmesi kritik bir gereklilik olarak görülmektedir. Öğretmen yetiştirme programlarının modern pedagojik yaklaşımlarla güçlendirilmesi, özellikle kalite güvencesi sistemlerinin iyileştirilmesinde önemli bir ihtiyaçtır.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the education systems of Turkey and Azerbaijan by examining key areas such as educational administration, supervision, philosophy, and teacher training processes to identify their fundamental differences and commonalities. As two nations with strong historical, cultural, and linguistic ties, Turkey and Azerbaijan share similar values in education; however, their education systems have been shaped by different approaches due to their social and political dynamics. In this context, a detailed comparative analysis of the educational structures of both countries is deemed necessary. The research findings indicate that management processes in both countries need to be updated to increase participation. Although steps have been taken in Turkey toward the delegation of authority, the centralized structure remains dominant in decision-making processes. In Azerbaijan, decentralization of management processes and granting schools more initiative and autonomy are recommended. In supervision processes, enhancing transparency and updating performance evaluation criteria are seen as critical requirements. Strengthening teacher training programs with modern pedagogical approaches is considered a significant need, particularly in improving quality assurance systems.