Türkiye ve Azerbaycan ilkokullarında müzik derslerinde nota öğretiminin karşılaştırılması
Comparison of teaching notes in music courses in Turkey and Azerbaijan principles
  1. Tez No: 622741
  2. Yazar: MUBARIZ ASGAROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR SALTUKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Nota Öğretimi, Karşılaştırma, Azerbaycan, Türkiye, İlkokul, Teaching Note, Comparison, Azerbaijan, Turkey, Primary School
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türkiye ve Azerbaycan İlkokullarında Müzik Derslerinde Nota Öğretiminin Karşılaştırılması adlı tez çalışmamızda; iki ülke arasındaki eğitim sisteminde var olan sistemleri karşılaştırmalı bir değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmada öncelikle dünya düşünce tarihi içerisinde var olan çeşitli filozofların müzik üzerine olan düşünceleri incelenmiştir. Bu inceleme neticesinde ünlü filozofların müzik hakkında görüşlerine yer verilmiştir. Filozof görüşlerinden sonra; bahse konu olan ülkelerin müzik tarihlerine değinilmiştir. Bu bağlamda öncelikle Azerbaycan Müzik Tarihi incelenip, önemli şahıslar ve eserleri üzerinde durulmuştur. Azerbaycan Müzik Tarihi anlatımından sonra; Türkiye Müzik Tarihi üzerinde durulmuştur. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti dönemi müzik eğitimi üzerinde durulmuştur. Müzik tarihi değinilmesinden sonra; ilk önce Azerbaycan eğitim sistemi içerisinde ilkokullarda okutulan müzik ders kitapları incelenmiş ve bu kitaplar içerisinde ki nota öğretimi ön dikkate alınarak durum değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu incelemenin ardından Türkiye ilkokullarındaki müzik ders kitapları incelenmiş ve aynı metot burada da uygulanmıştır. Bu inceleme esnasında derslerin müfredatları ve resmi uygulamaları da dikkate alınmıştır. Karşılaştırmalı incelemeler neticesinde; Azerbaycan ders kitapları içerisinde nota öğretimi yanı sıra öğrenci ilgisi için var olan resim, şiir gibi görsel ve yazınsal eserlerin Türkiye'deki ilkokul müzik ders kitaplarına göre daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our dissertation titled“Comparison of Music Teaching in Turkey and Azerbaijan Primary Schools”; A comparative assessment of existing systems in the education system between the two countries has been made. In the study, firstly the philosophers' thoughts on music were examined by the various philosophers who existed in the history of world thought. As a result of this examination, famous philosophers gave their opinions about music. After Filizof's views; The musical history of the countries in question is mentioned. In this context, firstly Azerbaijani Music History is examined and important people and their works are emphasized. After the narration of Azerbaijan Music History; Turkey Music History is focused on. In particular, music education in the period of the Republic of Turkey was emphasized. After mentioning the history of music, music textbooks first taught in elementary schools in the Azerbaijan education system were first studied and the situation evaluation was made taking into consideration the teaching of notes in these books. Following this review, music textbooks in primary schools in Turkey were examined and the same method was applied here. The curriculum and formal practices of the courses were taken into account during this review. As a result of comparative studies; In Azerbaijan textbooks, visual and literary works such as painting and poetry for student interest as well as note teaching were observed to be better than primary school music textbooks in Turkey.