İdare hukuku açısından rekabet kurumu'nun sigortacılık sektöründeki faaliyetleri
Activities of the competition authority in the insurance sector in terms of administrative law
  1. Tez No: 923889
  2. Yazar: TARIK BABACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZİN ÖZTOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenleyici ve Denetleyici Kurum, Rekabet Kurumu, Rekabet Hukuku, Sigorta, Regulatory and Supervisory İnstitution, Competition Authority, Competition Law, Insurance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Teknolojinin hızla ilerlemesi, toplumsal yapıyı ve idari sistemleri değiştirmiştir. Bu değişimle birlikte, sosyal hayatın hassas alanlarında regülasyon ihtiyacını karşılayacak düzenleyici ve denetleyici kurumlar ortaya çıkmıştır. Rekabetçi piyasa yapısını korumakla görevli Rekabet Kurumu, Türkiye'de bu tür kurumlar arasında görece daha fazla tecrübeye sahiptir. En son kurulan düzenleyici ve denetleyici kurum ise, Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'dur. Sigortacılık sosyal hayatın hassas alanlarından biridir. Teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren bu alanda tüketicilerin yanıltılmaması için idareye önemli bir görev düşmektedir. Bu görev yerine getirilirken kamu yararı gözetilmekle birlikte rekabetçi piyasa yapısının da korunması gerekmektedir. Bu denge ise ancak özel uzmanlık gerektiren bir faaliyet ile mümkündür. İdarenin faaliyetinin de yargı denetimine tabi olacağına şüphe yoktur. İdarenin yargısal denetimi ile yerindelik denetiminin yapılamayacak olması idarenin çalışmalarını daha da önemli kılmaktadır. Kişiler, güven duydukları alana yönelmek isteyeceklerinden, sigorta gibi güven esası üzerine kurulu bir sistemin şeffaf olması son derece önemlidir. Kişilerin sigorta için ayırdıkları pay, fonlar aracılığı ile yatırıma dönüşerek, refah seviyesinin artırılmasına hizmet eder. Şeffaf bir sigorta sektörü de kişilere güven vereceğinden, kişilerin sigorta yapmalarını teşvik edici bir ortam yaratır. Öte yandan büyük sermayeler ile kurulan sigorta şirketleri, serbest piyasa ortamında rekabet etme eğiliminde olurlar. Bu rekabet onları bazen tüketici zararına birlikler kurmaya veya anlaşmalar yapmaya sevk edebilir. Tüketici zararına oluşacak bu faaliyetler ise, rekabet kültürünün benimsenmesi ve rekabet kurallarına uyulması ile dizginlenebilir. Rekabet duyarlılığın artması ile rekabete aykırı davranışlar engellenebilir ve aynı zamanda refah artışı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The rapid advancement of technology has changed the social structure and administrative systems.With this change, regulatory and supervisoryinstitutions have emerged to meet the need for regulation in sensitive areas of social life. The Competition Authority, which is tasked with protecting the competitive market structure, has relatively more experience among such institutions in Turkey.The most recently established regulatory and supervisory institution is the Insurance and Private Pension Regulation and Supervision Agency.Insurance is one of the sensitive areas of social life.In this field, which requires technical knowledge and expertise, the administration has an important duty in order not to mislead consumers.While fulfilling this duty, the public interest should be taken into account and the competitive market structure should be protected.This balance is only possible with a study that requires special expertise.There is no doubt that the work of the administration will also be subject to judicial review.The fact that the judicial review of the administration and the appropriateness audit cannot be carried out makes the work of the administration even more important. Since people will want to focus on the area they trust, it is extremely important that a system based on trust, such as insurance, is transparent. The share that people allocate for insurance serves to increase the level of welfare by turning into investments through funds. Since a transparent insurance sector will give confidence to people, it creates an environment that encourages people to insure. On the other hand, insurance companies established with large capitals tend to compete in a free market environment. This competition can sometimes lead them to form Associations or make agreements at the expense of the consumer. These activities, which will occur to the detriment of the consumer, can be restrained by adopting a competitive culture and complying with competition rules. With the increase in competition sensitivity, anti-competitive behaviors can be prevented and at the same time an increase in welfare can be achieved.