Gastronomi turizminin mutfak şeflerinin bakış açısıyla değerlendirilmesi: Konya örneği
Evaluation of gastronmy tourism from the perspective of clunary chefs: The case of Konya
  1. Tez No: 923947
  2. Yazar: HİKMET CAN ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN BULUT SOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi Turizmi, Konya, Mutfak Şefleri Sürdürülebilirlik, Yöresel Mutfak Kültürü, Gastronomy Tourism, Kitchen Chefs, Konya, Sustainability, Local Culinary Culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Konya, kültür ve inanç turizmi açısından önemli bir destinasyon olup, özellikle Mevlâna ve Ateşbaz-ı Veli türbeleriyle dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra, zengin mutfak kültürü ile Türk gastronomi tarihinde önemli bir yere sahip olan Konya ili, Selçuklu ve Mevlevi mutfak kültürünün etkileri ile gastronomi turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen gastronomi turizmi yeterince gelişme gösterememiştir. Araştırmanın amacı, Konya'nın gastronomi turizmi açısından daha cazip bir destinasyon haline gelmesine yönelik somut öneriler sunmaktır. Konya'da faaliyet gösteren otel ve restoran şefleriyle yapılan görüşmeler sonucunda, ilin gastronomi turizmi potansiyeli, yöresel yemeklerin turizme katkıları ve sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda yapılması gerekenler değerlendirilmiştir. Araştırma, nitel yöntemlere dayalı durum çalışması deseniyle gerçekleştirilmiş olup, veri toplama sürecinde doküman analizi, saha gözlemi ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler incelendiğinde, Konya'nın gastronomi turizmi potansiyelini değerlendirmek amacıyla, 18 şefle yapılan görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda katılımcılar, Konya mutfak kültürünün Mevlevi ve Selçuklu mutfağının etkileriyle şekillendiğini vurgulamış; etli ekmek, bamya çorbası ve tirit gibi coğrafi işaretli ürünlerin menülerde ön plana çıktığını belirtmişlerdir. Şefler, yemek reçetelerine sadık kalınarak mutfak kültürünün korunabileceği ve aşçı yardımcısı eğitimine önem verilmesi gerektiği görüşündedir. Ayrıca, yerel ürünlerin otel menülerinde de yer almasının, gastronomi festivallerinin düzenli gerçekleştirilmesinin ve uluslararası etkinliklere katılımının, Konya gastronomi turizminin tanıtımına katkı sağlayacağı ifade edilmiştir. Tanıtım stratejileri arasında belgesel çekimleri ve ünlü şeflerin davet edilmesi de önerilmiştir. Yerel mutfağın sürdürülebilirliği için kamu ve özel sektör ile iş birliğinin önemi vurgulanmıştır. Konya gastronomi turizminin istenilen düzeye ulaşabilmesi için yerel mutfak ürünlerinin orijinal reçetelerle hazırlanması, coğrafi işaretli ve az bilinen yemeklerin menülere dahil edilmesi, şefler ve yardımcılar için eğitim programlarının düzenlenmesi, yerel mutfak kültürüne yönelik etkinliklerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılım sağlanarak tanıtım yapılması ve otellerde yerel mutfak ürünlerine yer verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda elde edilen bulgular sunucunda öneriler geliştirilmiştir. Yerel mutfak ürünlerinin araştırılması ve yenilikçi tatların kazandırılmasının gerekliliği elde edilen bulgularla vurgulanmıştır. Şeflerin belirli standart ve reçetelere uygun ürünler sunması, bu bağlamda eğitimlerle desteklenmesi önem arz etmektedir. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle projeler geliştirilmesi, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımına yönelik işletmelerin açılması ve gastronomi etkinliklerinin artırılması önerilmektedir. Ayrıca, özel ve kamu kuruluşların düzenli denetimlerle kalite standartlarına uygunluklarının sağlanması, gastronomi alanında farkındalık oluşturacak etkinlikler düzenlenmesi ve bu etkinliklere önemli kişilerin davet edilmesi önerilmektedir. Yiyecek-içecek sektöründe çalışanlarla daha geniş kapsamlı araştırmalar yapılması, önerilerin kamu kurumlarına sunularak yeni projelere dönüştürülmesi ve böylece Konya'nın gastronomi turizmi potansiyelinin artırılması ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Konya is an important destination in terms of cultural and faith tourism, especially with its Mevlana and Ateşbaz-ı Veli tombs. In addition, Konya province, which has an important place in the history of Turkish gastronomy with its rich culinary culture, has a great potential for gastronomy tourism with the effects of Seljuk and Mevlevi cuisine culture, but gastronomy tourism has not developed sufficiently. The aim of the research is to provide concrete suggestions for Konya to become a more attractive destination in terms of gastronomy tourism. As a result of interviews with hotel and restaurant chefs operating in Konya, the gastronomy tourism potential of the province, the contribution of local dishes to tourism and what needs to be done in line with sustainable tourism principles were evaluated. The research was conducted with a case study design based on qualitative methods, and document analysis, field observation and interview techniques were used in the data collection process. When the data obtained as a result of the study are analyzed, interviews were conducted with 18 chefs in order to evaluate Konya's gastronomy tourism potential. As a result of the interviews, the participants emphasized that Konya's culinary culture is shaped by the influences of Mevlevi and Seljuk cuisine and that geographically marked products such as meat bread, okra soup and tirit come to the fore in the menus. Chefs are of the opinion that culinary culture can be preserved by staying loyal to food recipes and that assistant chef training should be emphasized. It was also stated that the inclusion of local products in hotel menus, regular gastronomy festivals and participation in international events would contribute to the promotion of Konya gastronomy tourism. Documentary shootings and inviting famous chefs were also suggested as promotional strategies. The importance of cooperation with the public and private sector for the sustainability of local cuisine was emphasized. In order for Konya gastronomy tourism to reach the desired level, it is concluded that local cuisine products should be prepared with original recipes, geographically marked and lesser known dishes should be included in the menus, training programs should be organized for chefs and assistants, events for local cuisine culture should be held regularly, national and international events should be participated and promoted, and local cuisine products should be included in hotels. In this context, recommendations were developed based on the findings obtained. The necessity of researching local cuisine products and introducing innovative flavors was emphasized with the findings obtained. It is important for chefs to offer products in accordance with certain standards and recipes and to be supported with trainings in this context. It is recommended to develop projects in cooperation with the public and private sectors, to open businesses for the promotion of geographically marked products and to increase gastronomy events. In addition, it is suggested that private and public institutions should be regularly audited to ensure compliance with quality standards, events should be organized to raise awareness in the field of gastronomy and important people should be invited to these events. It is foreseen that more comprehensive research should be conducted with those working in the food and beverage sector, the suggestions should be presented to public institutions and turned into new projects, and thus Konya's gastronomy tourism potential should be increased.