Yöresel mutfakların sürdürülebilirliği: Bulgaristan muhacirleri üzerine bir araştırma
Sustainability of local cuisines: A research on the emigrants of Bulgaria
  1. Tez No: 936289
  2. Yazar: SEVGİ KUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN SÜRME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi, Bulgaristan Muhacirleri, Mutfak Kültürü, Göç, Eskişehir, Sustainable Gastronomic Tourism, Immigrants from Bulgaria, Culinary Culture, Immigration, Eskişehir
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Gastronomi turizminin gelişmesi ve geleceği için doğal ve yöresel tariflerin gelecek nesillere ulaştırılması önem arz etmektedir. Yaşanan göçlerle Eskişehir'e gelen, köklü bir geçmişe ve zengin bir yöresel mutfak kültürüne sahip olan Bulgaristan Muhacir mutfağı içerisinde yer alan farklı tarifleriyle de kültürel bir çeşitlik oluşturmaktadır. Bulgaristan Muhacirleri yöresel yemeklerinin sürdürülebilirliği kapsamında turizme katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmesi önemli görülmektedir. Çalışmada Bulgaristan Muhacirleri yöresel mutfağının yemeklerinin kayıt altına alınarak gelecek nesillere aktarılmasında yöresel mutfak kültürünün sürdürülebilirliğine katkı sağlaması amaçlanmaktadır. İnsanların Bulgaristan sınırları içerisinde uyguladıkları ve göç sonrasındaki süreçte yeni yerleşim yerlerine taşıdıkları yöresel yemek kültürlerinin nasıl olduğunun ortaya konması bu araştırmanın diğer bir amacıdır. Bu doğrultuda araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, veri toplama için görüşme tekniği tercih edilmiştir. Bu kapsamda 14 adet sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formları Eskişehir'de yaşayan 70 Bulgaristan Muhacirlerine yöneltilmiştir. Görüşmeler 2023 Temmuz-Ağustos aylarında yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler MAXQDA nitel veri analiz programı kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Bu çerçevede toplam 20 ana tema ve 133 alt tema oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen verilerle Bulgaristan Muhacirleri mutfak kültürünün bilinmesi adına yapılması gereken çalışmalarla turizme kazandıracağı sonucuna ulaşılırken, gelenekten geleceğe algısıyla genç neslin aile büyüklerinden öğrendiği tarifleri kaydederek uygulaması ve kalıcı hale getirmesi ile aktarım sağlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bulgaristan Muhacir mutfağının aslında çeşitli ve zengin bir mozaik oluşturmasına karşın pek bilinmediği, yeterli tanıtım çalışmaları gerçekleştirilirse daha farklı bir boyuta sahip olacağı tespit edilmiştir. Ayrıca Bulgaristan Muhacir mutfak kültürünün ön plana çıkması ve sürdürülebilirliğini sağlamak adına yapılması gerekenlere ilişkin sonuçlara ulaşılmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
For the development and future of gastronomic tourism, it is important to deliver natural and local recipes to future generations. Bulgaria, which has a deep-rooted history and a rich local culinary culture that came to Eskisehir with the migrations experienced, also constitutes a cultural diversity with its different recipes contained in the Immigrant cuisine. It is considered important to evaluate Bulgarian immigrants in a way that contributes to tourism within the scope of the sustainability of their local dishes. The aim of the study is to contribute to the sustainability of the local culinary culture by recording the dishes of the local cuisine of the immigrants of Bulgaria and transferring them to future generations. Another aim of this research is to reveal how the local food cultures that people practice within the borders of Bulgaria and carry to new settlements during the post-migration period are like. In this direction, qualitative research method was used in the research and interview technique was preferred for data collection. In this context, a semi-structured interview form consisting of 14 questions was used. The interview forms were directed to 70 Bulgarian Immigrants living in Eskişehir. July August 2023, the interviews were conducted face-to-face. The obtained data were subjected to analysis using the MAXQDA qualitative data analysis program. A total of 20 main themes and 133 sub-themes have been created within this framework. With the data obtained in the research, it was concluded that Bulgaria will bring immigrants to tourism through the studies that need to be done in order to know the culinary culture, while it was concluded that transfer is provided by recording and making permanent the recipes that the younger generation learned from the elders of the family with the perception of tradition to the future. It has been determined that although the Bulgarian Immigrant cuisine actually creates a diverse and rich mosaic, it is not well known, and it will have a different dimension if sufficient promotional studies are carried out. In addition to this, conclusions have been reached on what needs to be done to ensure the prominence and sustainability of the Bulgarian Immigrant culinary culture, and various recommendations have been presented.