Sanat eğitiminin 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin saldırganlık davranışlarına etkisi
The impact of art education on the aggressive behaviors of 11th and 12th grade students
  1. Tez No: 923962
  2. Yazar: FATMA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSİ ALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Saldırganlık, Ergenlik, Sanatsal Gelişim, Art Education, Aggression, Adolescence, Artistic Development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, sanat eğitiminin öğrencilerin saldırgan davranışları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, tarama modeli desenindedir. Araştırmanın evrenini, Kahramanmaraş ili On iki şubat ilçesinde bulunan Güzel Sanatlar Lisesi ve altı Anadolu Lisesi'nin 11. ve 12. sınıflarında öğrenim gören 12.422 öğrenci oluşturmaktadır. Bu evrenden küme örnekleme yöntemi ile 334 kişilik bir örneklem seçilmiştir. Sonuçlar, erkek ve kız öğrencilerin saldırganlık düzeylerinde istatistiksel olarak önemli bir farklılık olmadığını göstermektedir. Benzer şekilde, öğrencilerin sınıf düzeyleri ve aile birliği gibi unsurlar saldırgan davranışları önemli ölçüde etkilememiştir. Bununla birlikte, sanat eğitimine katılan öğrenciler, katılmayanlara kıyasla daha düşük düzeyde saldırganlık sergilemiştir. Sonuçlar, sanat eğitimi değişkeninin saldırganlık düzeylerinde anlamlı bir rol oynadığını ve bu farkın sanat eğitimi almayan öğrencileri kayırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the population consists of 12,422 students who are enrolled in the 11th and 12th grades at Fine Arts High School and six Anatolian High Schools located in the Onikişubat district of Kahramanmaraş. The study design included a survey model. The purpose of this study is to investigate the impact that art instruction has on the aggressive behavior of students. A cluster sampling strategy was employed to choose 334 kids from this community as participants. The results demonstrate no statistically significant disparity in aggressiveness levels between male and female students. Likewise, variables such as familial structure and educational grade did not significantly influence violent behaviors. Students engaged in art instruction demonstrated reduced levels of hostility relative to their counterparts who did not participate. These results indicate that art education is a significant influence in diminishing aggression, with a notable advantage for students devoid of art instruction.