Muhafazakârların beden algısı ve din kuşaklar arası bir analiz (Diyarbakır örneği)
Body perception of conservatives and religion an analysis between generations (Di̇yarbakir example)
  1. Tez No: 923973
  2. Yazar: ÖMER BİÇECEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Beden, beden sosyolojisi, beden algısı, muhafazakar, kuşak, Body, body sociology, body perception, conservative, generation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
MUHAFAZAKÂRLARIN BEDEN ALGISI ve DİN KUŞAKLAR ARASI BİR ANALİZ (DİYARBAKIR ÖRNEĞİ) Ömer BİÇECEK Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2025 Danışman: Prof. Dr. Celaleddin ÇELİK ÖZET Beden, biyolojik bir faktör olmanın yanı sıra dini, kültürel, ideolojik ve ekonomik gibi sosyal göstergeleri taşıyan, ifade eden bir unsurdur. Böylece bedenin, salt tıbbın konusu olmadığını sosyal bilimler için de araştırma konusu haline geldiğini söylemek mümkündür. Keza simgesel bir dil işlevini taşıyan beden, tercih ve tutumların bedenleşmesini veya duygu ve düşüncelerin bedensel kodlamasını ifade eder. Her toplumun, medeniyetin ve çağın kendine özgü bir beden tasavvuruna sahip olduğu söylenebilir. Bu bağlamda muhafazakar bireylerin kuşaklar arasındaki beden algısını, farklılığını ve değişimini konu edinen bu çalışma; bedenin medya, moda ve estetik operasyonlarla ilişkisi yanı sıra mahremiyet ve toplumsal eşitsizlik bağlamında dindar bedenin pozisyonunu nitel araştırma deseni perspektifinden ele alacaktır. Bu doğrultuda bedenin kurgusundan tasavvuruna ve zihinlerdeki beden algısına dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
BODY PERCEPTION OF CONSERVATIVES and RELIGION AN ANALYSIS BETWEEN GENERATIONS (DİYARBAKIR EXAMPLE) Ömer BİÇECEK Erciyes University, Graduate School of Social Sciences, Master's Thesis, January 2025 Supervisor: Prof. Celaleddin ÇELİK ABSTRACT In addition to being a biological factor, the body is an element that carries and expresses social indicators such as religious, cultural, ideological and economic. Thus, it is possible to say that the body is not only the subject of medicine, but also the subject of research for social sciences. The body, which also has the function of a symbolic language, expresses the embodiment of preferences and attitudes or the bodily coding of feelings and thoughts. It can be said that every society, civilization and age has its own unique body concept. In this context, this study, which deals with the body perception, difference and change of conservative individuals between generations, will discuss the relationship of the body with media, fashion and aesthetic operations, as well as the position of the religious body in the context of privacy and social inequality from the perspective of the qualitative research pattern. In this direction, attention was drawn from the fiction of the body to its conception and the body perception in the minds.