Hibrit ve tam zamanlı ofis çalışanlarında duygu düzenleme becerileri ve duygusal yeme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between emotion regulation skills and emotional eating behaviors among hybrid and full-time office workers
  1. Tez No: 923974
  2. Yazar: GİZEM SÖNMEZ ÖZTÜRER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, hibrit çalışma, ofis çalışması, duygusal yeme, Covid-19, hybrid work, office work, emotional eating
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ofis çalışması, genellikle belirli giriş ve çıkış saatlerine sahip, masa başında ve bilgisayar kullanarak yapılan, yoğun zihinsel odaklanma gerektiren bir iş türüdür. Bu ortamda çalışanlar, gerek duygusal ifadelerini gerekse fiziksel ihtiyaçlarını belirli ölçülerde kısıtlamak durumunda kalabilirler. Ofis şartlarında duyguların dışa vurumu sınırlı olduğu için, çalışanlarda duygusal yeme eğilimi artış gösterebilir ve bu eğilim iş saatleri dışında da sürebilir. Covid-19 salgınıyla birlikte tüm dünyada yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli, birçok işin ofis dışında da sürdürülebileceğini kanıtlamış ve hibrit çalışma modelini iş dünyasında kalıcı hale getirmiştir. Hibrit modeldeki kısmi ofis dışı ortamın sunduğu serbestlik ise çalışanların hayatlarını daha iyi programlamasına katkıda bulunabilir. Bu araştırma, hibrit ve tam zamanlı ofis çalışanlarının duygu düzenleme becerileri ile duygusal yeme alışkanlıkları arasındaki ilişkileri inceleyerek, bu iki değişkenin çalışma biçimlerine göre nasıl farklılık gösterdiğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmada, Türkiye'de yaşayan 18-60 yaş aralığındaki hibrit ve tam zamanlı ofis çalışanlarından gönüllü olarak katılan 167 kişilik bir örneklem kullanılmıştır. Veriler, sosyodemografik form, Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) ve Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DDBÖ) aracılığıyla toplanmış ve SPSS 25.0 programında istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, bireylerin olumsuz duygularla başa çıkmak için sergilediği yeme davranışlarının, duygu düzenleme becerileriyle negatif bir ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, çalışanların duygu düzenleme becerilerini artırmaya yönelik eğitim programları, psikososyal destek hizmetleri ve esnek çalışma politikalarının yaygınlaştırılması önerilmektedir. Çalışanların genel iyilik hali öncelikli hedef olarak ele alınarak, hem psikolojik hem de fiziksel sağlıklarının iyileştirilmesi sağlanabilir; böylece modern iş dünyasının dinamiklerine uyumlu, iş-yaşam dengesini gözeten çalışma koşulları oluşturulabilir.
Özet (Çeviri)
Office work is generally a type of job with defined entry and exit hours, often conducted at a desk with computer use and requiring intense mental focus. In such an environment, employees may need to limit their emotional expressions and physical needs to a certain extent. Since emotional expression is restricted in office settings, emotional eating tendencies may increase among employees, and this tendency can extend beyond working hours. The Covid-19 pandemic has led to the widespread adoption of remote work, proving that many tasks can also be carried out outside the office, which has made the hybrid working model a permanent feature in the business world. The flexibility offered by the non-office environment in the hybrid model can also help employees better organize their lives. This study aims to examine the relationship between emotion regulation skills and emotional eating habits among hybrid and full-time office workers, focusing on how these two variables differ according to work style. The study was conducted with a sample of 167 volunteers aged between 18 and 60 who work in hybrid or full-time office roles in Turkey. Data was collected through a sociodemographic form, the Emotional Eating Scale (EES), and the Emotion Regulation Skills Scale (ERSS) and was statistically analyzed using SPSS 25.0. The research findings indicate a negative relationship between individuals' eating behaviors to cope with negative emotions and their emotion regulation skills. Accordingly, it is recommended to expand training programs, psychosocial support services, and flexible working policies to improve employees' emotion regulation skills. Prioritizing employees' overall well-being can lead to improvements in both psychological and physical health, thereby establishing working conditions that align with the dynamics of the modern business world and support a balanced work-life dynamic.