Klinik örneklerden izole edilen pseudomonas aeruginosa suşlarının antibiyotik duyarlılıklarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of antibiotic susceptibility of pseudomonas aeruginosa strains isolated from clinical samples
- Tez No: 924070
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER POYRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, retrospektif, antibiyotik direnci, yoğun bakım ünitesi, balgam, Pseudomonas aeruginosa, retrospective, antibiotic resistance, intensive care unit, sputum
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Pseudomonas aeruginosa, fırsatçı bir patojen olup yoğun bakım ünitelerindeki enfeksiyonların yaygın nedenlerinden biridir. Multidrug resistant (MDR) suşların ortaya çıkması ve yayılması önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmada, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 01.01.2015-31.07.2024 tarihleri arasında izole edilen P. aeruginosa suşlarında antibiyotik duyarlılık profillerinin ve bölgesel direnç gelişiminin retrospektif değerlendirilmesi amaçlanmıştır. P. aeruginosa olarak tanımlanarak antibiyogramı yapılan toplam 5681 P. aeruginosa suşuna ait Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS)'nden elde edilen veriler kullanılarak hastaların demografik ve kültür özellikleri ile antibiyotik duyarlılık profilleri değerlendirildi. İstatistik analizlerinde; ki-kare testleri, tanımlayıcı istatistikler ve iki örnek ortalaması arasında t-testleri yapıldı. Antibiyotik direnç oranlarının 10 yıl içinde istatistiksel olarak artıp artmadığını belirlemek için lineer regresyon analizi yapıldı. İstatistiksel analizlerde p < 0.05 anlamlı kabul edildi. Hastaların %54.3'ü erkek ve %45.7'si kadın, yaş ortalamaları ise sırasıyla 61.4 ve 64.8 olarak hesaplandı. Hastaların %53.3'ü yoğun bakım ünitelerinde, %23.9'u dahili ve %21.7'si cerrahi servislerinde yatıyordu. Yatan hastaların tüm hastalara oranı %88.5 idi. P. aeruginosa izolasyon sıklığının 61-80 yaş grubunda en fazla (%47.3) olduğu tespit edildi. Balgam, idrar, kan ve yara kültürlerinden sırasıyla %30.8, %20.6, %17.1 ve %14 oranlarında P. aeruginosa izole edildi. En yüksek ortalama antibiyotik direnci levofloksasine karşı %41.5 oranında saptanırken bunu imipenem %36.2, sefepim %33.7, piperasilin-tazobaktam %32.9, siprofloksasin %29.9, meropenem %28.7, seftazidim %25.4, tobramisin %16.3 ve kolistin %10.9 direnç oranıyla izledi. En düşük direnç ise amikasine karşı %9.9 olarak tespit edildi. MDR suşları %15.7 oranında saptandı. Yoğun bakım ünitelerinden P. aeruginosa izolasyon oranları diğer birimlerden ve balgam kültürü izolasyon oranları diğer kültürlerden istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti (p 0.05). Sonuç olarak, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması, antibiyotik duyarlılık sonuçlarının sürekli izlenmesi, kısıtlı antibiyogram sonuçlarının raporlanması ve antibiyotik tedavisinin optimize edilmesiyle antibiyotik direncinin ortaya çıkması ve yayılması büyük oranda önlenecektir. Bu nedenle, bölgesel antibiyotik direnç profillerinin izlenerek antibiyotik kullanımını kısıtlayan programların uygulanmasını sağlamak antibiyotik direncini engellemede önemli bir rol oynar.
Özet (Çeviri)
en and a common cause of infections in intensive care units. The emergence and spread of multidrug resistant (MDR) strains is an important health problem. This study aimed to retrospectively evaluate the antibiotic susceptibility profiles and regional resistance development in P. aeruginosa strains isolated between 01.01.2015 and 31.07.2024 at Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital. The data obtained from the Hospital Information Management System (HBYS) for a total of 5681 P. aeruginosa strains identified as P. aeruginosa and subjected to antibiogram were used to evaluate the demographic and culture characteristics of the patients as well as their antibiotic susceptibility profiles. In statistical analyses; chi-square tests, descriptive statistics and t-tests between two sample means were performed. Linear regression analysis was performed to determine whether antibiotic resistance rates had increased statistically within 10 years. In statistical analyses, p < 0.05 was considered significant. Of the patients, 54.3% were male and 45.7% were female, and the mean ages were calculated as 61.4 and 64.8, respectively. 53.3% of the patients were hospitalized in intensive care units, 23.9% in internal medicine, and 21.7% in surgical wards. The ratio of hospitalized patients to all patients was 88.5%. The frequency of P. aeruginosa isolation was found to be highest in the 61-80 age group (47.3%). P. aeruginosa was isolated from sputum, urine, blood, and wound cultures at rates of 30.8%, 20.6%, 17.1%, and 14%, respectively. The highest mean antibiotic resistance was detected against levofloxacin at a rate of 41.5%, followed by imipenem at 36.2%, cefepime at 33.7%, piperacillin-tazobactam at 32.9%, ciprofloxacin at 29.9%, meropenem at 28.7%, ceftazidime at 25.4%, tobramycin at 16.3%, and colistin at 10.9%. The lowest resistance was found against amikacin at 9.9%. MDR strains were detected with a resistance rate of 15.7%. P. aeruginosa isolation rates from intensive care units were statistically significantly higher than those from other units and sputum culture isolation rates were statistically significantly higher than those from other cultures (p0.05). As a result, the emergence and spread of antibiotic resistance will be largely prevented by avoiding unnecessary antibiotic use, continuously monitoring antibiotic susceptibility results, reporting limited antibiogram results, and optimizing antibiotic therapy. Therefore, monitoring regional antibiotic resistance profiles and implementing programs that restrict antibiotic use play an important role in preventing antibiotic resistance.