Laparoskopik kolesistektomi cerrahisi geçirenhastalarda preoperatif ve postoperatif yapılan erektör spina plan bloğunun stres yanıtı,postoperatif analjezik skoruna etkisi, analjezik tüketimi ve hasta memnuniyeti üzerine etkileri
Effects of Preoperative and Postoperative Erector Spinae Plane (ESP) Block on Postoperative Analgesia Score, Hemodynamic Response, and Patient Satisfaction in Patients Undergoing Laparoscopic Cholecystectomy Surgery
- Tez No: 924071
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ FAHRİ PEHLİVAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Rejyonel Anestezi, Fasiyal düzlem blokları, Erektör Spina Plan Bloğu (ESP), Laparaskopik kolesistektomi, Pain, Regional Anesthesia, Fascial plane blocks, Erector Spinae Plane Block (ESP), Laparoscopic cholecystectomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Laparoskopik kolesistektomi (LK) cerrahisi uygulanan hastalarda Erektör Spina Plan (ESP) bloğunun preoperatif ve postoperatif uygulanması sonrası postoperatif süreçte stres yanıtı, postoperatif analjezik skoruna etkisi, analjezik tüketimi ve hasta memnuniyeti üzerine etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Harran Üniversitesi Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun 18.09.2023 tarih ve HRÜ/2023.17.13 karar numaralı onayı alındıktan sonra gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma Klinik Araştırmalar kaydına NCT06670313 numarasıyla kaydedilmiştir. Çalışma, 15/01/2024 tarihi ile 11/11/2024 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde yürütülmüştür. Hastaların verilen detaylı bilgi sonrası yazılı ve sözlü onamları alınmış olup, çalışma Helsinki Bildirgesi'ne uygun olacak şekilde yapılmıştır. Toplam 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Prospektif, randomize ve tek kör olarak planlandı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Grup 1'deki 40 hastaya preoperatif bilateral torakal 6-8 vertebra seviyesinden ESP bloğu uygulandı. Grup 2'deki 40 hastaya ise cerrahi bitiminden sonra anesteziden uyandırılmadan önce bilateral torakal 6-8 vertebra seviyesinden ESP bloğu yapıldı. Postoperatif 24 saat boyunca ağrı skoru (numeric rating scale, NRS), kalp atım hızı (KAH), sistolik arter basıncı (SAB), diastolik arter basıncı (DAB) ve ortalama arter basıncı (OAB) değerleri, postoperatif tüketilen analjezik miktarı ve hasta memnuniyet skoru kaydedildi. Bulgular: Çalışma için incelenen hastaların yaş ortalaması 46.7 (18-65) idi. %72'si (n=57) kadındı. Hastaların %67.5'inin (n=54) ek bir hastalığı mevcuttu. Çalışmaya dahil edilen hastaların %28'i American Society of Anesthesiologists (ASA) I skoruna, %72'si ise ASA II skoruna sahipti. %27.5'i (n=22) sigara içmekte idi. Gruplar arasında, postoperatif 0, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde bakılan NRS skoru açısından fark yoktu (p>0.05). Postoperatif ek analjezik ilaca ihtiyaç bakımından yapılan incelemede de bir fark gözlenmedi (p>0.05). Postoperatif hasta memnuniyet skorları incelendiğinde, gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. (p>0.05). Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi operasyonu geçiren hastalarda preoperatif ve postoperatif ESP bloğu uygulamaları arasında, postoperatif analjezik etkinlik, ağrı skorları, ek analjezik gereksinimi ve hasta memnuniyeti açısından belirgin bir fark bulunmamıştır. Postoperatif dönemde lateral dekübit pozisyonuna bağlı komplikasyonlardan kaçınmak ve hastaya daha konforlu bir işlem sağlamak için ESPB uygulamasının preoperatif dönemde yapılmasını gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the analgesic efficacy during the postoperative period following the preoperative and postoperative application of the Erector Spina Plan (ESP) block in patients undergoing Laparoscopic Cholecystectomy (LC) surgery. Materials and Methods: Our study was conducted after obtaining approval from the Clinical Research Ethics Committee of Harran University Hospital on 18.09.2023, decision number HRÜ/2023.17.13. Written and verbal consent was obtained from the patients after detailed information was provided, and the study was conducted in accordance with the Helsinki Declaration. A total of 80 patients were included in the study. It was designed as a prospective, randomized, and single-blind study. Patients were divided into two groups. In Group 1, 40 patients received a preoperative bilateral thoracic esp block at the T6-8 vertebra level. In Group 2, 40 patients received ESP block at the level of bilateral thoracic T6-8 vertebrae before awakening from anesthesia after the end of surgery. Pain scores (numeric rating scale, NRS), heart rate (HR), systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP), postoperative analgesic consumption, and patient satisfaction scores were recorded for 24 hours postoperatively. Results: The average age of the patients examined in the study was 46.7 (18-65). 72% (n=57) were female. 67.5% of the patients (n=54) had an additional disease. 28% of the included patients had an American Society of Anesthesiologists (ASA) I score, while 72% had an ASA II score. 27.5% (n=22) were smokers. There was no difference in NRS scores measured at postoperative hours 0, 2, 4, 6, 12, and 24 between the groups (p>0.05). No difference was observed in the need for additional postoperative analgesics (p>0.05). When postoperative patient satisfaction scores were examined, it was concluded that there was no significant difference between the groups (p>0.05). Conclusion: In patients undergoing laparoscopic cholecystectomy, no significant difference was found in terms of postoperative analgesic efficacy, pain scores, additional analgesic requirement and patient satisfaction between preoperative and postoperative ESP block applications. We believe that ESPB application should be performed in the preoperative period to avoid complications related to lateral decubitus position in the postoperative period and to provide a more comfortable procedure for the patient.