Kentlinin biyolojik çeşitlilik algısı: Ankara ili örneği
Urban dwellers' perception of biodiversity: The case of Ankara city
- Tez No: 924094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜSTÜNER BİRBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Forest, society, perception, biodiversity, Ankara
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Biyolojik çeşitliliğin korunması, ekolojik, sosyo-ekonomik, politik ve kültürel dinamiklerin bir kombinasyonunu içeren çok boyutlu bir süreçtir. Bu süreçte gelir düzeyi, eğitim seviyesi, kaynaklara olan ihtiyaç, kaynak kullanım ve tüketim alışkanlıkları, toplumsal algı ve farkındalık, yerel geleneksel bilgi gibi faktörler belirleyici bir rol oynamaktadır. Bireylerin ve toplumun biyolojik çeşitlilik konusundaki duyarlılığı, koruma çabalarının etkinliğini doğrudan etkilemektedir. Bu tez çalışması kapsamında, Ankara ili örneğinde toplumun biyolojik çeşitlilik algısı yüz yüze anket yöntemiyle incelenmiştir. Anketler aracılığıyla, 400 katılımcıdan toplanan veriler, bireylerin biyolojik çeşitliliğe yönelik algısının cinsiyet, yaş, gelir düzeyi ve eğitim durumu gibi sosyo-demografik değişkenlere bağlı olarak anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Bulgular, yaş arttıkça bireylerin biyolojik çeşitliliğe yönelik bilgi ve ilgilerinin arttığını, gelir düzeyindeki artışın ise bireylerin daha bilinçli ve duyarlı bir yaklaşım sergilemesine katkı sağladığını göstermektedir. Ayrıca, eğitim seviyesi arttıkça bireylerin, doğrudan koruma tedbirlerinden ziyade bilinçlendirme çalışmalarının daha etkili olduğu yönünde görüş bildirdiği görülmüş, dolayısıyla, koruma tedbirlerinin artırılmasından ziyade toplumun bilinçlendirilmesine doğru evirilen bir yönelim olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ankara ili özelinde, bireylerin biyolojik çeşitliliğe yönelik algısını ortaya koyan bu çalışma bulguları, biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik stratejiler geliştirilirken dikkate alınması gereken başlıca faktörlerin; cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi ve gelir gibi sosyo-demografik faktörler olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, bölgede, biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmaların etkililiğinin arttırılması için bu faktörlerin ayrı ayrı ele alınması ve bu doğrultuda planlamaların yapılması önerilebilir. ANAHTAR KELİMELER: Orman, toplum, algı, biyolojik çeşitlilik, Ankara
Özet (Çeviri)
Biodiversity conservation is a multidimensional processin volving a combination of ecological, socio-economic, political and cultural dynamics. In this process, factors suchasin come level, education level, need for resources, resourceutilisation and consumption habits, social perception and a wareness, local traditional know ledge play a decisive role. The sensitivity of individuals and society on biodiversity directly affects the effectiveness of conservation efforts. With in the scope of this thes is, the biodiversity perception of the society in Ankara province was examined by face-to-face survey method. The data collected from 400 participant sthrough question nairesrevealed that in dividuals' perception of biodiversity showed signifi cant differences depending on socio-demographic variables such as gender, age, income level and education level. The findings show that as age in creases, individuals' know ledge and interest in biodiversity increases, andthe in crease in income level contribu testo a more conscious and sensitive approach. In addition, as the level of education in creases, it was observed that individuals stated that a wareness-rais in gactivities are more effective than direct protection measures, thus, it was concluded that there is a tendency to wardsraising public a warenessrather than in creasing protection measures. The findings of this study, which reveal the perception of individuals to wards biodiversity in the province of Ankara, show that socio-demographic factors such as gender, age, education level and in come are the main factors that should be taken in to consideration when developing strategies for the protection of biodiversity. As a result, it can be suggested that the sefactors should be considered separatelyand plans should be made accordingly in order to in crease the effectiveness of biodiversity conservation activities in the region.