A comparison of the impact of using two distinct web-based platforms on enhancing speaking skill of Turkish EFL students
İki farklı web tabanlı platform kullanımının yabancı dil öğrenen Türk öğrencilerinin konuşma becerilerini geliştirmeye etkisinin karşılaştırılması
- Tez No: 924161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ Destekli Web Tabanlı Platformlar, Yabancı Dil Olarak İngilizce, Konuşma Becerisi, Dil Öğrenme Keyfi, Eğitim Teknolojisi, ELSA Speak, Praktika, AI-driven platforms, EFL, speaking skill, foreign language enjoyment, educational technology, ELSA Speak, Praktika
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, Türk yabancı dil olarak İngilizce (EFL) öğrenen öğrencilerinin konuşma becerisini geliştirmede iki farklı yapay zeka destekli Web tabanlı platformun, ELSA Speak ve Praktika'nın, etkililiğini araştırmaktadır. Araştırma, konuşma yeterliliği ve Dil Öğrenme Keyfi Ölçeği (FLES) ile ölçülen duygusal faktörlerin öncesi ve sonrası değerlendirmelerini içeren nicel bir yöntem yaklaşımını benimsemektedir. Çalışmaya, altı haftalık bir müdahaleye katılan kırk lise öğrencisi, her iki platforma eşit olarak bölünerek dahil edilmiştir. Nicel analiz, her iki grupta da konuşma akıcılığı, doğruluğu ve özgüveninde gelişmeler olduğunu ortaya koymuş; ELSA Speak'in telaffuzda belirgin ve üstün performans sergilediği, Praktika'nın ise konuşma akıcılığında sınırlı bir gelişim gösterdiği belirlenmiştir. Alınan sonuçlar, azalan dil kaygısı ve artan öğrenci motivasyonunu vurgulayarak platformların geleneksel EFL eğitiminin zorluklarını ele alma potansiyeline sahip olduğu ve ELSA Speak uygulamasının her açıdan daha üstü performans gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu çalışma, yapay zeka destekli Web tabanlı platformların pedagojik değeri ve karşılaştırmalı etkinliği hakkında ampirik içgörüler sunarak teknoloji destekli dil öğrenimi alanına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the effectiveness of two distinct AI-supported Web-based platforms, ELSA Speak and Praktika, in enhancing the speaking skill of Turkish EFL learners. The research employs a quantitative-method approach, integrating pre- and post-assessments of speaking proficiency and affective factors measured through the Foreign Language Enjoyment Scale (FLES). Forty high school students participated in a six-week intervention, divided equally between the two platforms. Quantitative analysis revealed improvements in speaking fluency, accuracy, and confidence across both groups, with ELSA Speak demonstrating superior and significant performance in pronunciation and Praktika enhancing conversational fluency. Qualitative feedback highlighted a marginal decrease in language anxiety and increase in learner motivation, underscoring the platforms' potential to address the challenges of traditional EFL instruction. This study contributes to the field of technology-enhanced language learning by offering empirical insights into the pedagogical value and comparative efficacy of AI-driven platforms in EFL contexts.