Pragmatic effects of verb doubling in Turkish
Türkçedeki fiil ikilemesinin edimbilimsel etkileri
  1. Tez No: 924160
  2. Yazar: SENA KURNAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Fiil ikilemesi, edimbilim, odaklama, sezdiri, kiplik, Verb doubling, pragmatics, topicalization, implicature, modality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçede görülen fiil ikilemesini ve bunun edimbilimsel etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmada incelediğimiz ikileme türü, fiilin yalın hali ile ismin -e hal ekini almış sınırlamasız eylem biçimi formunun bir araya gelmesiyle oluşmaktadır (bkz.(1)). (1) Gelmeye gelirim de annem kızar. Bu örnekte, ifade, dinleyiciye bir eylemin yapılabileceğini, ancak bunun bir sonuç doğuracağı bilgini iletmektedir. Ayrıca, bu sonuçla karşılaşmamak için konuşmacının eylemi yapmamayı tercih ettiği anlamını da dolaylı olarak taşımaktadır. Fiil ikilemesini daha derinlemesine incelediğimizde, gel fiilinin temel halinin çekimli olduğunu, ikileme yapılan çeşidin ise ismin -e hal ekini almış mastar formunda olduğunu görüyoruz. (1) numaralı örnekte bağlaç olarak“de”kullanılmıştır, ancak Türkçede mevcut olan“ama”,“fakat”gibi diğer bağlaçlar da kullanılabilir. Bu tezde, bu yapının oluşturduğu edimbilimsel etkiyi, dolaylı anlam, çıkarım ve varsayım gibi çeşitli olguları test ederek tartışılmaktadır. Daha sonra, bu fiil ikilemesi kiplik bağlamında tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the verb doubling and its pragmatic effects in Turkish. The type of doubling we observe in this study is constructed in such a way that we end up with a base form and a doubled infinitival form of the verb (see (1)). (1) Gel-me-ye gel-ir-im de anne-m kız-ar. Come-INF-DAT Come-AOR-1SG but mother-1SG get angry-3SG Lit.: To come, I come but my mother would be angry.“I can come but my mother would be angry.”The reading we get from (1) assures the hearer that the activity can be done in return for a consequence. Moreover, it also inherently suggests that in order not to face this consequence, the speaker rather not do the activity. When we take a deeper look into this doubling, we see that the basis of the verb gel- is fully inflected, and the doubled variant is infinitival with an addition of the dative marking. In (1), we also see the adversative conjunction de, yet it is also possible to use other adversative conjunctions available in Turkish such as ama, fakat (but). In this thesis, I am going to discuss the pragmatic effects this construction yields through testing various phenomena such as implicatures, entailment and presupposition. Later, the verb doubling will be investigated through modality.