Problem çözmede üstbilişe yönelik yapılan çalışmaların bibliyometrik araştırması
Metacognition in problem solvinga biometric study of the studies
  1. Tez No: 924167
  2. Yazar: ŞEYMA SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, problem çözme, bibliyometrik analiz, Web of Science, VOSviewer, Metacognition, problem solving, bibliometric analysis, Web of Science, VOSviewer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, problem çözmede üstbilişe yönelik yapılan çalışmaların bibliyometrik analizini yaparak, bu alandaki mevcut durumun ortaya konmasıdır. Üstbiliş, bireyin kendi bilişsel süreçlerini fark etme, izleme ve düzenleme yeteneği olarak tanımlanır. Problem çözme ve öğrenme süreçlerinde üstbilişin rolü, bireylerin bilgi ve strateji kullanımını etkileyerek, öğrenme başarısını artırmasıdır. Bu tezde, 2000-2023 yılları arasında Web of Science (WoS) veri tabanında yayınlanan problem çözmede üstbilişe yönelik 507 makale incelenmiştir. Çalışmada bibliyometrik analiz yöntemi kullanılarak, bu 507 yayının yıllara, dillere, anahtar kelimelere, ülkelere ve en çok alıntı yapılan yazarlara göre dağılımı analiz edilmiştir. Bir veri görselleştirme aracı olan VOSviewer programı kullanılarak yapılan analizler sonucunda, problem çözmede üstbiliş konusundaki çalışmaların zaman içindeki eğilimleri ve bu alandaki anahtar araştırma konuları belirlenmiştir. Sonuçlar, problem çözmede üstbilişe yönelik araştırmaların yıllar içinde artış gösterdiğini, problem çözme ve üstbiliş anahtar kelimeleri etrafında yoğunlaştığını ve bu alanda en fazla yayının Amerika Birleşik Devletleri'nde yaptığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, en çok alıntı yapılan çalışmalar ve yazarlar belirlenerek, bu alandaki etkili araştırmalar ve araştırmacılar tespit edilmiştir. Bu tez çalışması, problem çözmede üstbiliş konusundaki mevcut literatürün geniş bir perspektifte değerlendirilmesini sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, bu alanda yapılacak gelecekteki araştırmalar için yönlendirici olabilir ve eğitim bilimlerinde üstbilişin rolünün daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the current state of research on metacognition in problem solving through a bibliometric analysis. Metacognition is defined as the ability of an individual to recognize, monitor, and regulate their own cognitive processes. In problem-solving and learning processes, the role of metacognition enhances learning success by influencing the use of knowledge and strategies. In this thesis, 507 articles on metacognition in problem solving published in the Web of Science (WoS) database between 2000 and 2023 were examined. Bibliometric analysis methods were used to analyze the distribution of these 507 publications by years, languages, keywords, countries, and most cited authors. Through analyses conducted using the VOSviewer program, a data visualization tool, trends over time in research on metacognition in problem solving and key research topics in this field were identified. The results show that research on metacognition in problem solving has increased over the years, concentrated around certain keywords of problem solving and metacognition, and United States of America has produced most publications in this area. Additionally, the most cited studies and authors were identified, revealing influential research and researchers in this field. This thesis provides a broad perspective on the existing literature on metacognition in problem solving. The findings can guide future research in this field and contribute to a better understanding of the role of metacognition in educational sciences.