Polarizasyonu yeniden yapılandırılabilir grafen tabanlı terahertz anten tasarımı
Polarization reconfi̇gurable graphene-based THz antenna design
  1. Tez No: 924194
  2. Yazar: ERSİN BULAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRAÇ DİLRUBA GEYİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Grafen, THz Anten, Polarizasyon, Yeniden Yapılandırılabilir Antenler, Graphene, THz Antenna, Polarization, Reconfigurable Antenna
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada, gelişmekte olan kablosuz THz teknolojilerinde kullanılmak üzere polarizasyonu yeniden yapılandırılabilir grafen tabanlı anten tasarımları gerçekleştirilmiştir. Polarizasyonun yeniden yapılandırmasında, antenin elektriksel uzunluğunu ayarlamak için sadece grafenin ayarlanabilir potansiyel enerjisi kullanılarak değiştirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada CST Studio Suite programı kullanılarak iki farklı konfigürasyonda grafen tabanlı THz anten tasarım ve simülasyonları gerçekleştirilmiştir. Çalışma üç temel aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, anten konfigürasyonları belirlenmiş ve belirlenen konfigürasyonlara ait formüller Matlab ile hesaplanmıştır. İkinci aşamada, hesaplama sonuçları kullanılarak anten tasarım ve simülasyonları gerçekleştirilmiş, minimal optimizasyonlar sayesinde nihai konfigürasyonlar elde edilmiştir. Üçüncü aşamada ise, polarizasyonlar arası geçişin elde edileceği elektriksel uzunlukların tespiti için grafenin ayarlanabilir potansiyel enerji etkisi simüle edilmiştir. Bulgular: Simülasyon sonuçlarından elde edilen verilere göre önerilen iki farklı konfigürasyon üzerinde de grafenin ayarlanabilir potansiyel enerjisi ile elektriksel uzunluklar arasında geçiş sağlanmış ve her iki tasarımda da lineer, dairesel ve eliptik polarizasyon çeşitliliği elde edilebilmiştir. Sonuç: 1.65 THz rezonans frekansına sahip, polarizasyonu yeniden yapılandırılabilir, iki farklı anten tasarımı önerilmiştir. Her iki tasarımda da tek konfigürasyon üzerinde grafenin ayarlanabilir potansiyel enerji özelliği kullanılarak lineer, dairesel ve eliptik polarizasyonlar arasında geçiş sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, polarization reconfigurable graphene-based antenna designs were realized for use in developing wireless THz technologies. In polarization reconfiguration, the electrical length of the antennas was changed by using only graphene's tunable potential energy. Methods: In the study, graphene-based THz antennas designs and simulations were performed in two different configurations using the CST Studio Suite program. The designs consist of three main stages. In the first stage, antenna configurations were determined and the formulas were calculated with Matlab. In the second stage, antenna designs and simulations were performed using the calculation results, and the final configurations were obtained thanks to minimal optimizations. In the final stage, graphene's tunable potential energy effect was simulated to determine the electrical lengths at which the transition between polarizations will be obtained. Findings: The data obtained from the simulation results show that the transition between electrical lengths and graphene's adjustable potential energy was achieved in the two different proposed configurations, and linear, circular, and elliptical polarization diversity could be obtained in both designs. Results: Two different antenna designs were proposed, with a resonance frequency of 1.65 THz and polarization reconfigurable. In both designs, graphene's tunable potential energy property was used to switch between linear, circular, and elliptical polarizations.