Gazi-TÖMER yabancılar için Türkçe ders kitaplarında yer alan okuma ve yazma etkinliklerinin incelenmesi
Examination of reading and writing activities in Gazi-TÖMER Turkish textbooks for foreigners
- Tez No: 924207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY KAYADİBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe Öğretimi, okuma becerisi, yazma becerisi, etkinlikler, Teaching Turkish to Foreigners, reading skills, writing skills, activities
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan ders kitaplarında yer alan okuma ve yazma becerilerine yönelik etkinliklerin niceliklerini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmada Gazi Üniversitesi-TÖMER Yabancılar İçin Türkçe A1, A2 (Temel Düzey), B1, B2 (Orta Düzey) ders kitapları incelenmiştir. Veri analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. İlk olarak yabancılar için Türkçe temel düzey ve orta düzey ders kitaplarındaki etkinliklerin temel dil becerilerine göre dağılımı tespit edilmiştir. İncelenen setlerde yer alan okuma ve yazma becerisi etkinliklerinin dağılımlarının nasıl olduğu, okuma ve yazma becerisi etkinliklerinde hangi soru türlerinin kullanıldığı ve soru türlerinin kullanım sıklığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda dört temel dil becerisine yönelik etkinliklerin kitaplarda eşit oranda yer almadığı saptanmıştır. Okuma ve yazma becerisine yönelik etkinlik sayısının dinleme ve konuşma becerisi etkinlik sayısına oranla fazla verildiği tespit edilmiştir. Bunun yanında dinleme becerisine yönelik etkinlik sayısı diğer üç beceriye kıyasla oldukça azdır. Okuma ve yazma becerisi etkinlik sayıları ise birbirine yakın verilmiştir. B2 Orta Düzey ders kitabında okuma ve yazma becerisi etkinlikleri eşit sayıda verilmiştir. Etkinlik türlerinin dağılımında okuma becerisine yönelik on bir etkinlik türü tespit edilmiştir. Yazma becerisine yönelik on altı etkinlik türü tespit edilmiştir. İnceleme sonucunda yazma becerisi etkinlik çeşitliliğinin okuma becerisi etkinlik çeşitliliğine göre daha fazla olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda dört temel dil becerisine eşit şekilde yer verilmesi gerektiği, okuma becerisine yönelik etkinliklerin çeşitliliğinin artırılmasının gerektiği önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the quantity of activities related to reading and writing skills in the textbooks used for teaching Turkish to foreigners. A case study, one of the qualitative research methods, was used in the study. The Gazi University-TÖMER Turkish for Foreigners A1, A2 (Beginner Level), B1, and B2 (Intermediate Level) textbooks were analyzed. Descriptive analysis was used in the data analysis. First, the distribution of activities in the Turkish textbooks for foreigners at basic and intermediate levels was determined according to the four main language skills. The distribution of reading and writing activities in the examined sets, the types of questions used in reading and writing activities, and the frequency of question types were determined. The research found that the activities for the four main language skills were not equally distributed in the textbooks. It was determined that the number of reading and writing activities was higher compared to listening and speaking activities. Additionally, the number of listening activities was significantly lower than the other three skills. The number of reading and writing activities was similar. In the B2 Intermediate textbook, the reading and writing activities were equally distributed. Eleven types of activities related to reading skills were identified, while sixteen types of activities related to writing skills were found. The study concluded that the variety of writing skill activities was greater than that of reading skill activities. The study suggests that equal emphasis should be placed on all four language skills and that the variety of activities for reading skills should be increased.