Aile şirketlerinde örgüt kültürünün teknolojiye etkisi: Gıda sektörüne yönelik İzmir ilinde bir araştırma
The effect of organizational culture on technology in family businesses: A research in Izmir province for the food sector
- Tez No: 924248
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KÖSTEPEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, Örgüt Kültürü, Aile Şirketleri, Information Technologies, Organizational Culture, Family Businesses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Günümüzde faaliyet gösteren, aile şirketlerinin temeli, çiftçilik ve hayvancılık yapan ailelerle başlayıp, sonraları Sanayi Devrimi ve kentleşmeyle beraber, girişimlerini sürdürerek etkinlik gösteren, daha gelişmiş işletmeler oluşturmuşlardır. Aile şirketleri, global yarışta şirketlerini ilerletmeyi, devamlılığını sağlama hedefiyle aile mirasını korumayı, gelişen teknolojiyi şirketinde kullanmayı, sektördeki faaliyetlerini, kazancını ve verimini yükseltmeyi amaçlamıştır. Böylece aile şirketleri, teknolojinin gelişmesiyle hedeflerine ulaşmayı sağlamıştır. Örgüt, iki veya daha fazla kişinin bir araya gelerek, ortak amaçlarla iş yapmak için oluşturduğu topluluktur. Örgütler, kâr amacı gütmeyi ve varlıklarını devam ettirmeyi amaçlamışlardır. Günümüzde, hızla artan teknolojik gelişmeler sayesinde örgütler, bilgiden ve bilgi teknolojilerinden, verimli bir şekilde yaralanmaktadırlar. Zamanımızda, teknolojinin ve bilgi teknolojileri kavramının oluşması, ilerlemesiyle birlikte kamu kuruluşlarının ve şirketlerin günümüzde, bilgiye erişmesi daha kolay hâle gelmiştir. Tarımla başlayarak, Sanayi Devrine ve ardından da bilgi çağına geçilmesiyle insanlar, büyük bir gelişme göstermiştir. Bu çalışmayla aile şirketlerinin örgüt kültürü kapsamında, teknolojik uygulamalara etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde kavramlar, Yönetim Teorileri Yaklaşımları, Bilgi Teknolojilerinin Örgütlere Etkileri ve Örgüt Kültürü detaylı bir biçimde ele alınarak incelenmiştir. İkinci bölümde ise, Türkiye'de Aile Şirketleri ve Aile Şirketi Kavramı incelenerek, Gelişimi ve Gelişim Evreleri araştırılmış, Temel Özellikleri araştırılarak, Avantajları ve Dezavantajları, Aile Şirketi Türleri ayrıntılarıyla belirtilmiştir. Üçüncü bölümdeki uygulama kısmında ise, İzmir ili içerisinde bulunan, gıda sektöründeki, aile şirketleri ile anket çalışması yapılarak, örgüt kültürünün teknolojiye etkisi, ölçülmeye çalışılmıştır. SPSS analiz programı kullanılarak yapılan analiz sonucunda, örgüt kültürünün teknolojiyi olumlu yönde etkileyeceği, bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The foundation of family businesses operating today began with families engaged in farming and animal husbandry, and later, with the Industrial Revolution and urbanization, they continued their initiatives and established more advanced businesses that were active. Family businesses aimed to advance their companies in the global race, to protect the family heritage with the aim of ensuring continuity, to use developing technology in their companies, and to increase their activities, earnings and efficiency in the sector. Thus, family businesses have achieved their goals with the development of technology. An organization is a group of two or more people who come together to do business for common purposes. Organizations aim to make a profit and continue their existence. Today, thanks to rapidly increasing technological developments, organizations benefit from information and information technologies efficiently. In our time, with the formation and advancement of technology and the concept of information technologies, it has become easier for public institutions and companies to access information. Starting with agriculture, with the transition to the Industrial Age and then to the information age, people have shown great development. This study attempts to examine the impact of family businesses on technological applications within the scope of organizational culture. In the first section, concepts, Management Theories Approaches, Impacts of Information Technologies on Organizations and Organizational Culture are examined in detail. In the second section, Family Businesses and the Concept of Family Business in Turkey are examined, their Development and Developmental Stages are investigated, their Basic Features are investigated, their Advantages and Disadvantages, and Types of Family Businesses are specified in detail. In the application part of the third section, a survey was conducted with family companies in the food sector in Izmir province to measure the effect of organizational culture on technology. As a result of the analysis using the SPSS analysis program, it was found that organizational culture would positively affect technology.