Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin konuşma kaygısının araştırılması
Investigation of speaking anxiety among students learning Turkish as a foreign language
- Tez No: 924255
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİKAİL CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Turkish as a foreign language, speaking anxiety, B1 level, language teaching, language teaching approaches
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yabancı dil öğretiminde temel amaç, bireylerin hedef dilde iletişimsel yeterliliğe ulaşmasını sağlamaktır. Bu yeterlilik, dinleme, okuma, yazma ve konuşma gibi dört temel becerinin geliştirilmesine dayanmaktadır. Ancak konuşma becerisi, dil öğrenen bireyler için en zorlayıcı alanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu zorluğun temel nedenlerinden biri, bireylerin dil öğrenme sürecinde yaşadığı konuşma kaygısıdır. Konuşma kaygısı, öğrencilerin dil pratiği yapma sıklığını azaltarak, öğrenme motivasyonunu ve iletişim yeterliliklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışma, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen bireylerin konuşma kaygısı düzeylerini ve bu kaygıyı etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, bireylerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, Türkiye'de kalma süresi, bilinen yabancı dil sayısı ve öğretmen tutumu gibi değişkenlerin konuşma kaygısı üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Ankara Üniversitesi TÖMER'de öğrenim gören B1 düzey 248 öğrencinin katıldığı bu araştırmada, konuşma kaygısına yönelik 33 maddelik bir ölçek kullanılmış ve veriler istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin, konuşma becerisini kazanırken yaşadıkları kaygının kaynaklarını ortaya çıkarabilmek amaçlı olarak, Horwitz, Horwitz ve Cope (1986)'un geliştirdiği“Foreign Language Classroom Anxiety”ölçeğinin, Aydın, Harputlu, Güzel, Çelik, Uştuk ve Genç (2016) tarafından yapılan“A Turkish version of Foreign Language Anxiety Scale: Reliability and Validity”isimli çalışmada Türkçe güvenirlik ve geçerlilik çalışması yapılan Türkçe ölçek versiyonu kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, konuşma kaygısının farklı bireysel ve çevresel değişkenlerden anlamlı şekilde etkilendiğini göstermiştir. Özellikle öğretmenlerin destekleyici tutumu ve güven verici sınıf ortamlarının sağlanması, konuşma kaygısını azaltmada kritik bir rol oynamaktadır. Ayrıca, öğrencilerin bildiği yabancı dil sayısının, yaşlarının ve eğitim düzeylerinin de konuşma kaygısı üzerinde belirleyici etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, dil öğrenme sürecinde konuşma kaygısının yalnızca akademik performansı değil, aynı zamanda öğrencilerin psikolojik durumlarını ve sosyal iletişim becerilerini de etkilediğini göstermektedir. Sonuç olarak, öğrenci merkezli öğretim yaklaşımları ve kaygıyı azaltmaya yönelik stratejilerin öğretim programlarına dahil edilmesi, dil öğreniminde başarıyı artıracak ve Türkçe öğretiminde genel kaliteyi yükseltecektir. Anahtar Sözcükler Yabancı dil olarak Türkçe, konuşma kaygısı, B1 düzey, dil öğretimi, dil öğretiminde yaklaşımlar
Özet (Çeviri)
The primary goal of foreign language teaching is to enable individuals to achieve communicative competence in the target language. This competence is based on the development of four fundamental skills: listening, reading, writing, and speaking. However, speaking is considered one of the most challenging areas for language learners. One of the main reasons for this difficulty is the speaking anxiety experienced by individuals during the language learning process. Speaking anxiety reduces the frequency of language practice, negatively affecting learning motivation and communicative competence. This study aims to examine the levels of speaking anxiety among learners of Turkish as a foreign language and to identify the factors influencing this anxiety. The research analyzes variables such as gender, age, educational background, length of stay in Turkey, the number of foreign languages known, and teacher attitudes in relation to speaking anxiety. The study was conducted with 248 B1-level students studying at Ankara University TÖMER. A 33-item scale was used to assess speaking anxiety, and the data were evaluated using statistical methods. To identify the sources of anxiety experienced by learners of Turkish as a foreign language, the Turkish version of the“Foreign Language Classroom Anxiety”scale developed by Horwitz, Horwitz, and Cope (1986) was used. This Turkish version had been validated for reliability and validity by Aydın, Harputlu, Güzel, Çelik, Uştuk, and Genç (2016) in their study titled“A Turkish Version of the Foreign Language Anxiety Scale: Reliability and Validity.”The results of the study indicate that speaking anxiety is significantly influenced by various individual and environmental factors. In particular, supportive teacher attitudes and the creation of a secure classroom environment play a critical role in reducing speaking anxiety. Additionally, it was found that the number of foreign languages known by the students, their age, and their educational level are significant determinants of their anxiety levels. These findings suggest that speaking anxiety in the language learning process not only affects academic performance but also impacts students' psychological well-being and social communication skills. In conclusion, incorporating student-centered teaching approaches and anxiety-reducing strategies into the curriculum will enhance language learning success and improve the overall quality of Turkish language instruction.