Sağlık çalışanlarında mantar yönetim algısının tükenmişlik düzeyi üzerindeki etkisinin incelenmesi: Bir kamu hastanesi örneği
The effect of mushroom management perception on burnout levels in healthcare workers: A public hospital case study
- Tez No: 924346
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİT SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Mantar Yönetim, Tükenmişlik, Sağlık Yönetimi, Mushroom Management, Burnout, Health Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde pozitif bir örgütsel iklimin oluşturulması, açık iletişimin benimsenmesi, çalışanların motivasyonunun yüksek tutulması gibi uygulamaların örgütleri olumlu yönde etkileyebileceği, bunların tersi uygulamaların ise olumsuz örgütsel sonuçlara yol açabileceği değerlendirilmektedir. Emek yoğun bir sektör olan sağlık hizmetleri sektöründe de kaliteli sağlık hizmetlerinin minimum hatayla ve yüksek verimlilikle sunulabilmesi için sağlık çalışanlarının hem bireysel düzeyde hem de örgüte ilişkin olumlu duygular içerisinde olması gerekmektedir. Her ne kadar belirli şartlar altında kullanılması gerekliliği ortaya çıksa da, mantar yönetim uygulaması da literatürde olumsuz olarak anılan bir yönetim uygulamasıdır. Mantar yönetim, çok sayıda olumsuz örgütsel sonuçla ilişkilidir ve bu örgütsel sonuçlardan birinin de tükenmişlik olabileceği düşünülmüştür. Bu kapsamda bu araştırmanın amacı sağlık çalışanlarında mantar yönetim algısının tükenmişlik durumu üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla bir kamu hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları çalışma evreni olarak seçilmiştir. Yaklaşık 1700 sağlık çalışanı içerisinden kolayda örnekleme metodu ile 381 kişi araştırmaya dahil edilmiştir. Normal dağılıma uygun olan verilerin analizinde parametrik testlerden faydalanılmıştır. Veri analizi neticesinde mantar yönetim algısının tükenmişlik ile pozitif ve orta düzeyde ilişkili olduğu (p0,05). Tükenmişlik alt boyutlarından kişisel başarının kadınlarda erkeklere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu (p0,05). Bu bulgular literatür çerçevesinde irdelenmiştir ve birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Practices such as creating a positive organizational climate, adopting open communication, and keeping employees' motivation high can positively affect organizations, while the opposite practices can lead to negative organizational results. In the health services sector, which is a labor-intensive sector, in order to provide quality health services with minimum error and high efficiency, health workers should have positive feelings both at the individual level and towards the organization. Although it is necessary to use it under certain conditions, mushroom management is a management practice that has been recognized negatively in the literature. Mushroom management is associated with a large number of negative organizational outcomes and one of these organizational outcomes is thought to be burnout. Therefore, the aim of this study is to examine the effect of mushroom management perception on burnout in healthcare workers. For this purpose, healthcare workers working in a public hospital were selected as the study population. Among approximately 1700 healthcare workers, 381 people were included in the study by convenience sampling method. Parametric tests were used in the analysis of the data suitable for normal distribution. As a result of the data analysis, it was determined that mushroom management perception was positively and moderately correlated with burnout (p0.05). It was found that personal success, one of the sub-dimensions of burnout, was significantly higher in women than in men (p0.05). These findings were analyzed within the framework of the literature and some suggestions were presented.