Boks yapan sporcuların psikolojik becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of psychological skills of boxing athletes
- Tez No: 924398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞİRİN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boks, Psikolojik Beceri, Sporcu, Boxing, Psychological Skills, Athlete
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmada Boks Yapan Sporcuların psikolojik becerilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma tekniklerinden olan tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmamızın verileri, Boks yapan lisanslı ve milli takım sporcularının demografik bilgileri, Spoorcuların Psikolojik Becerileri Ölçeği olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın evrenini Türkiye Boks Federasyonu bünyesinde bulunan ve ulaşılan, milli takım sporcuları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Türkiye Boks Federasyonu içinde faal olarak boks yapan 44'i kadın 102 si erkek olmak üzere toplam 146 sporcu oluşturmaktadır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 25 paket programı kullanılmıştır. Değişkenlerin normal dağılımdan gelme durumları araştırılırken birim sayıları nedeniyle t Testinden yararlanılmıştır. Sonuçlar yorumlanırken anlamlılık düzeyi olarak 0,05 kullanılmış olup; p0,05 olması durumunda ise anlamlı bir farklılığın olmadığı belirtilmiştir. Katılımcıların cinsiyet değişkenlerine göre Zorluklarla Baş Edebilme Yeteneği, Konsantrasyon, Güven ve Başarı Motivasyonu ve Baskı Altında İyi Parformans Gösterebilme alt boyutunda anlamlı farklılık bulunmaktadır. Erkeklerin Zorluklarla Baş Edebilme Yeteneği, Konsantrasyon, Güven ve Başarı Motivasyonu ve Baskı Altında İyi Parformans Gösterebilme düzeyleri kadınlardan anlamlı düzeyde yüksektir.Sporcuların lisans düzeyine göre herhangi anlamlı fark bulunmamiştir. Millilik açısından t testlerinin sonuçlarına göre sadece Baskı Altında İyi Parformans Gösterebilme alt boyutunda anlamlı farklılıklar mevcuttur. Buna göre milli sporcuların Baskı Altında İyi Parformans Gösterebilme düzeyleri anlamlı olarak daha yüksektir. Katılımcıların Günlük Antrenman Saatlerine Ait Çoklu Karşılaştırma Sonuçlarına göre günde 3-4 saat antrenman yapanların Zorluklarla Baş Edebilme Yeteneği düzeyleri 1'den az ve 1-2 arası yapanlara göre anlamlı olarak daha yüksektir. Öğrenmeye Açık Olabilme alt boyutunda ise 1'den az saat antrenman yapanların düzeyleri 1-2, 3-4 ve 5 saat yapanlara göre daha azdır. Günde 1'den az saat çalışanların Konsantrasyon düzeyi 3-4 ve 5'e göre daha azken 1-2 saat yapanların düzeyide 3-4 ve 5'e göre azdır. Güven ve Başarı Motivasyonun'da 1 saatten az antrenman yapanların düzeyleri 1-2, 3-4 ve 5'e göre anlamlı olarak daha düşüktür. Hedef Belirleme ve Mental Hazırlık düzeylerine bakıldığında 1 saatten az antrenmanın 1-2, 3-4 ve 5'e göre daha az olduğu gözlenmiştir. 1 saatten az antrenman yapanların Baskı Altında İyi Parformans Gösterebilme düzeyleri 5 saat yapanlara göre anlamlı olarak düşüktür. Endişelerden Kurtulma alt boyutu düzeylerinde anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Alt Boyutlar Arası Analiz sonuçlarına göre veriler incelendiğinde; Endişelerden Kurtulma alt boyutu ile Güven ve Başarı Motivasyonu, Hedef Belirleme ve Mental Hazırlık, Baskı Altında İyi Parformans Gösterebilme alt boyutları arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Diğer tüm değişkenler arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. En yüksek anlamlılık seviyesinin ise, Zorluklarla Baş Edebilme Yeteneği ile Konsantrasyon alt boyutları arasında olduğu görülmektedir (p=,619)
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the psychological skills of boxing athletes. The research was carried out through the scanning method which is one of the quantitative research techniques. The data of our research consists of two parts: demographic information of licensed and national team sportsmen and the Sportmen's Psychological Skills Scale. National team sportsmen who are included in Türkiye Boxing Federation and reached consist of the universe of the study. Meanwhile, the sample of the research consists of a total of 146 athletes, 44 female and 102 male, who actively box within the Turkish Boxing Federation. While evaluating the data obtained from the study, SPSS 25 package program was used for the statistical analysis. As investigating whether the variables came from a normal distribution, t Test was utilized because of the number of units. While interpreting results, 0,05 was used as the significance level. It was stated that if it is p0,05. There is a significant difference in the sub-dimensions of the Ability to Cope with Difficulties, Concentration, Confidence and Motivation for Success and the Ability to Perform Well Under Pressure according to the gender variables of the participants. The levels of the Ability to Cope with Difficulties, Concentration, Confidence and Motivation for Success and the Ability to Perform Well Under Pressure of men are significantly higher than those of women. No significant difference was found in terms of undergraduate levels of sportsmen. According to the results of t Tests there are only significant differences in Ability to Perform Well Under Pressure sub-dimension in terms of being national athletes. Hence, the levels of Ability to Perform Well Under Pressure of national athletes are significantly higher. According to the Multiple Comparison Results of the Daily Training Hours of the Participants, the Ability to Cope with Difficulties levels of those who train 3-4 hours a day are significantly higher than those who do less than 1 hour and between 1-2 hours. In the Being Open to Learning sub-dimension, the levels of those who train for less than 1 hour are lower than those who train for 1-2, 3-4 and 5 hours. While the Concentration level of those who work for less than 1 hour a day is lower than those who train for 3-4 and 5, the level of those who train for 1-2 hours is also lower than those who train for 3-4 and 5 hours. In Confidence and Success Motivation, the levels of those who train for less than 1 hour are significantly lower than those who train for 1-2, 3-4 and 5 hours. When the Goal Setting and Mental Preparation levels are examined, it is observed that less than 1 hour of training is lower than those who train for 1-2, 3-4 and 5 hours. The levels of those who train for less than 1 hour are significantly lower than those who train for 5 hours. No significant difference was found in the levels of the Relief from Anxiety sub-dimension. When the data is examined according to the results of the Inter-Dimension Analysis; no significant difference was found between the sub-dimension of Freedom from Anxiety and the sub-dimensions of Confidence and Success Motivation, Goal Setting and Mental Preparation, and Performance Under Pressure. A positive significant relationship was determined between all other variables. The highest level of significance was found between the sub-dimensions of Ability to Cope with Difficulties and Concentration (p=,619)