Normal veya sezaryen ile doğum yapmış primipar kadınlar ile nullipar kadınlarda gövde ve pelvik taban kas fonksiyonu, ağrı şiddeti, yaşam kalitesi ve beden imajının karşılaştırılması
Comparison of trunk and pelvic floor muscle function, pain intensity, quality of life and body image in primiparous and nulliparous women with normal or cesarean delivery
  1. Tez No: 924401
  2. Yazar: MEHTAP MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ASLAN TELCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Beden İmajı, Doğum Şekli, Gövde Stabilizasyonu, Pelvik Taban, Primipar, Body Image, Pelvic Floor, Primiparous, Trunk Stabilization, Type of Delivery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı normal ve sezaryen ile doğum yapmış primipar kadınlar ile nullipar kadınlarda gövde stabilizasyonu ve pelvik taban kas kuvveti, ağrı şiddeti, pelvik taban ile ilişkili yaşam kalitesi ve beden imajının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya normal doğum yapmış primipar (n=32), sezaryen doğum yapmış primipar (n=33) ve nullipar (n=35) toplam 100 kadın katıldı. Çalışmaya katılan tüm kadınların sosyodemografik verileri ve primipar kadınların doğum ile ilişkili verileri kaydedildi. Kadınların lumbal, abdominal ve pelvik bölgedeki son 24 saatte hissettikleri ağrı şiddeti Görsel Analog Skala (GAS) (0-10) ile; gövde stabilizasyon seviyesi Sahrmann'ın geliştirdiği 5 seviyeli gövde stabilizasyon testi ile; abdominopelvik kas fonksiyonu McGill protokolü kullanılarak plank, köprü ve sağ-sol yan plank testleri ile ve pelvik taban kas aktivitesi dijital palpasyon ile değerlendirildi. Çalışmada pelvik taban yetersizliklerine ait semptomları ve pelvik taban ile ilişkili yaşam kalitesini belirlemek için Pelvik Taban Semptom Ölçeği (PTSÖ-20) ve Pelvik Taban Etki Anketi (PTEA-7), beden imajını belirlemek için Beden İmajı Ölçeği (BİÖ) kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalamaları normal doğum yapmış primipar kadınların 32,41±6,09; sezaryen doğum yapmış primipar kadınların 33,21±4,54; nullipar kadınların 31,51±3,67 idi (p>0,05). Gruplar arası lumbal, abdominal ve pelvik ağrı şiddeti, gövde stabilizasyonu, pelvik taban kas kuvveti, abdominopelvik kas fonksiyonları, PTSÖ-20, PTEA-7 ve BİÖ skorları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları doğum yapmış olmanın ve doğum şeklinin, kadınların gövde ve pelvik taban kasları, ağrı şiddetleri, yaşam kaliteleri ve beden imajı üzerinde önemli bir etkisi olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte sonuçlarımız doğum yapmaktan ve doğum şeklinden bağımsız olarak kadınlarda pelvik taban semptomları ve pelvik tabanla ilişkili yaşam kalitesi ile lumbal, abdominal ve pelvik bölgedeki ağrı şiddeti arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to compare trunk stabilization and pelvic floor muscle strength, pain intensity, pelvic floor-related quality of life and body image in primiparous women who gave birth normally or by cesarean section and nulliparous women. Materials and Methods: A total of 100 women who had primiparous (n=32) who had normal delivery, primiparous (n=33) who had cesarean delivery, and nulliparous (n=35) participated in the study. Socio-demographic data of all women participating in the study and delivery-related data of primiparous women were recorded. The pain intensity felt by the women in the lumbar, abdominal and pelvic regions in the last 24 hours was assessed using the Visual Analog Scale (VAS) (0-10); trunk stabilization level was assessed using the 5-level trunk stabilization test developed by Sahrmann; and the McGill protocol was used to assess the abdominopelvic muscle function (plank, bridge and right-left side plank tests), and pelvic floor muscle activity was assessed using digital palpation. In the study, the Pelvic Floor Distress Inventory (PFDI-20) and the Pelvic Floor Impact Questionnaire (PFIQ-7) were used to determine symptoms of pelvic floor insufficiency and quality of life related to the pelvic floor, and the Body Image Questionnaire (BIQ) was used to determine body image. Results: The mean age of the women participating in the study was 32.41±6.09 for primiparous women who had normal birth; 33.21±4.54 for primiparous women who had cesarean section; and 31.51±3.67 for nulliparous women (p>0,05). There was no statistically significant difference between the groups when comparing pain intensity in the lumbar, abdominal and pelvic regions, trunk stabilization, pelvic floor muscle strength, abdominopelvic muscle functions, PFDI-20, PFIQ-7 and BIQ scores (p>0,05). Conclusion: The results of the study showed that giving birth and the type of delivery did not have a significant effect on women's trunk and pelvic floor muscles, pain intensity, quality of life and body image in the postpartum period. However, our results revealed the relationship between pelvic floor symptoms and pelvic floor-related quality of life with pain in the lumbar, abdominal and pelvic regions in women, regardless of giving birth and delivery type.