Öğretmenlerin örgütsel maneviyat ve pozitif psikolojik sermaye düzeyleri ile örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between teachers' organizational spirituality and positive psychological capital levels and organizational identification levels
- Tez No: 924427
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Maneviyat, Örgütsel Maneviyat, Psikolojik Sermaye, Örgütsel Özdeşleşme, Öğretmen, Spirituality, Organizational Spirituality, Psychological Capital, Organizational Identification, Teacher
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kars ilindeki kamu ortaöğretim okullarında görev yapmakta olan öğretmenlerin örgütsel maneviyat ile örgütsel özdeşleşme algıları arasındaki ilişkide pozitif psikolojik sermaye algılarının aracı rolünü belirlemektir. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel ve nedensel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kars ili merkez ve ilçelerinde görev yapan tabakalı ve basit tesadüfi örneklem yöntemiyle belirlenen 386 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri; Algılanan Örgütsel Maneviyat, Pozitif Psikolojik Sermaye ve Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde değişkenlere ilişkin durumların betimlenmesinde yüzde, frekans ve aritmetik ortalama gibi istatistikler kullanılmıştır. Örgütsel maneviyat, pozitif psikolojik sermaye ve örgütsel özdeşleşme düzeyinin ilgili bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı t-testi ve tek yönlü varyans analizi ile test edilmiştir. Örgütsel maneviyat ve pozitif psikolojik sermaye, örgütsel maneviyat ve örgütsel özdeşleşme ile pozitif psikolojik sermaye ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkinin düzey ve yönü Pearson korelasyon katsayısı ile belirlenmiştir. Algılanan örgütsel maneviyat ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkide genel pozitif psikolojik sermayenin potansiyel aracı değişken rolü path analizi ile belirlenmiştir. Veri analizi sonucuna göre örgütsel maneviyat düzeyi cinsiyet, medeni durum ve çalışmakta olunan okuldaki hizmet süresi göre anlamlı bir farklılık göstermemekte; ancak branş, mesleki kıdem, öğrenim durumu ve okul türüne göre farklılaşmaktadır. Pozitif psikolojik sermaye düzeyi cinsiyet, medeni durum, çalışmakta olunan okuldaki hizmet süresi ve okul türüne göre anlamlı bir farklılık göstermemekte; ancak branş, mesleki kıdem ve öğrenim durumuna göre farklılaşmaktadır. Örgütsel özdeşleşme düzeyi cinsiyet, branş, okul türü ve öğrenim durumuna göre anlamlı olarak farklılaşmamakta; ancak medeni durum, çalışmakta olunan okuldaki hizmet süresi ve mesleki kıdeme göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Algılanan örgütsel maneviyat ile pozitif psikolojik sermaye arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki vardır. Örgütsel özdeşleşme ile pozitif psikolojik sermaye arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki vardır. Algılanan örgütsel maneviyat ile örgütsel özdeşleşme arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki vardır. Algılanan örgütsel maneviyat pozitif psikolojik sermayeyi anlamlı olarak yordamaktadır. Algılanan örgütsel maneviyat örgütsel özdeşleşmeyi anlamlı olarak yordamaktadır. Pozitif psikolojik sermaye örgütsel özdeşleşmeyi anlamlı olarak yordamaktadır. Pozitif psikolojik sermaye, örgütsel maneviyat ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkide aracı rol üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the mediating role of positive psychological capital perceptions in the relationship between organizational spirituality and organizational identification perceptions of teachers working in public secondary schools in Kars Province. In the study, relational and causal survey models, which are quantitative research methods, were used. The sample of the research consists of 386 teachers working in the center and districts of Kars province, determined by the stratified and simple random sampling method. The data of the study were collected with Perceived Organizational Spirituality, Positive Psychological Capital and Organizational Identification Scales. In the analysis of the research data, statistics such as percentage, frequency and arithmetic mean were used to describe the situations related to the variables. Whether the level of organizational spirituality, positive psychological capital and organizational identification differed according to the relevant independent variables was tested with t-test and one-way analysis of variance. The level and direction of the relationship between organizational spirituality and positive psychological capital, organizational spirituality and organizational identification, and positive psychological capital and organizational identification were determined by Pearson correlation coefficient. The potential mediator role of general positive psychological capital in the relationship between perceived organizational spirituality and organizational identification was determined by path analysis. According to the results of the data analysis, the level of organizational spirituality does not show a significant difference according to gender, marital status and length of service at the school; However, it varies according to branch, professional seniority, education level and school type. Positive psychological capital level does not show a significant difference according to gender, marital status, length of service at the school and type of school; However, it varies according to branch, professional seniority and education level. The level of organizational identification does not differ significantly according to gender, branch, school type and education level; However, there is a significant difference according to marital status, length of service at the school and professional seniority. There is a moderate positive relationship between perceived organizational spirituality and positive psychological capital. There is a moderate positive relationship between organizational identification and positive psychological capital. There is a moderate positive relationship between perceived organizational spirituality and organizational identification. Perceived organizational spirituality significantly predicts positive psychological capital. Perceived organizational spirituality significantly predicts organizational identification. Positive psychological capital significantly predicts organizational identification. Positive psychological capital plays a mediating role in the relationship between organizational spirituality and organizational identification.