İlköğretim okullarında örgütsel sinisizm ve örgütsel maneviyatın örgütsel bağlılık üzerindeki rolü
The role of organizational cynicism and organizational spirituality on organizational commitment in primary education
- Tez No: 623664
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenler, ilköğretim okulları, örgütsel sinisizm, örgütsel maneviyat, işyeri maneviyatı, örgütsel bağlılık, Teachers, primary education, organizational cynicism, organizational spirituality, workplace spirituality, organizational commitment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırma, ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel sinisizm ve örgütsel maneviyat algılarının örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Rize ilindeki devlet okullarında görev yapan 417 öğretmen, araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda örgütsel sinisizm ile yaş, mesleki hizmet süresi ve okul kademesi değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. 21-30 yaş aralığındaki öğretmenlerin örgütsel sinisizm algıları daha yüksektir. Okul kademesine göre ise ortaokulda görev yapan öğretmenlerin örgütsel sinisizm düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırma kapsamında incelenen örgütsel maneviyat algısı ise kadınlarda daha yüksektir. Bir başka sonuca göre ise ilkokulda görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ortaokula kıyasla daha yüksek bulunmuştur. İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinde gerçekleşen değişimin %55'i, örgütsel sinisizm ve örgütsel maneviyat ile açıklanabilmektedir. Örgütsel sinisizm ile örgütsel bağlılık arasında orta düzeyde negatif; örgütsel maneviyat ile örgütsel bağlılık arasında ise orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the role of teachers' perceptions of organizational cynicism and organizational spirituality on organizational commitment levels in primary education. The sample of the study consists of 417 teachers working in public schools in Rize. Correlational screening model was used in the research. As a result of the study, significant difference was found between organizational cynicism and age, tenure and school level variables. Teachers in the 21-30 age group have higher perceptions of organizational cynicism. However, it was seen that the organizational cynicism level of the teachers working in the middle schools was higher than the teachers' in the elementary schools. The perception of organizational spirituality is higher in women. According to the another result, organizational commitment of elementary school teachers was higher than the teachers' in middle schools. 55% of the change in organizational commitment levels of teachers working in primary education can be explained by organizational cynicism and organizational spirituality. While the relationship between organizational cynicism and organizational commitment is moderately negative, there is a moderate and positive relationship between organizational spirituality and organizational commitment.