Anti-tüberküloz ilaç kullanan çocukların hepatotoksisite açısından değerlendirilmesi
Evaluation of children using anti-tuberculosis drugs in terms of hepatotoxicity
- Tez No: 924429
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anti-tüberküloz, hepatotoksik, izoniyazid, pirazinamid, rifampisin, Anti-tuberculosis, hepatotoxic, isoniazid, pyrazinamide, rifampicin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Pediatrik tüberküloz yüksek bulaş oranı, zayıf tanı yöntemleri ve tüberkülozu taklit eden çeşitli solunum yolu hastalıkları nedeniyle çocuklarda kayda değer bir mortalite ve morbiditeye sebep olmaktadır. Uygun bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir. Tüberküloz tedavisinin neden olduğu karaciğer hasarı, çocuklarda yetişkinlere kıyasla yeterince incelenmemiştir. Ancak, çoğu anti-tüberküloz (Anti-TB) ilacın hepatotoksisiteye neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada çocuklarda Anti-TB ilaç kullanımının karaciğer fonksiyon testleri (KCFT) üzerine etkisini ve tedavi sonlandırılmasını gerektirecek hepatotoksisiteye neden olup olmayacağını değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 01.01.2013-01.03.2024 tarihleri arasındaki; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği ve/veya Çocuk Servisinde takip edilen ve 1 ay-18 yaş aralığında olan, tüberküloz tanısı konulup tüberküloz ilaç tedavisi başlanan ve KCFT'si bozulan hastalar dahil edildi. Hastaların klinik bilgileri, demografik verileri, laboratuvar değerleri ve hepatotoksik yan etkileri retrospektif olarak araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 52 hasta dahil edildi. Hastaların çoğunluğu (%61,5)'i erkekti. Çalışmamızda sayıca en fazla olan grup 5-10 yaş grubuydu. Hastaların çoğunda klinik semptomlar ve fizik muayene bulgusu yoktu. Hastaların hepatotoksisite durumuna göre demografik özellikleri değerlendirildiğinde cinsiyet, yaş, yaş grupları, tüberküloz yeri ve uyruk açısından anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Karaciğer fonksiyon testleri bozulan hastaların çoğunda hepatotoksisite geliştiği saptandı. Hepatotoksisite gelişen hastaların tümünde tüberküloz tedavisi kesildi. Tüberküloz tedavisi kesilen hastaların tümünde tekrar tedaviye başlandı. Tedaviye tekrar başlanan ortanca süre 7 gündü. KCFT'nin en sık tedavinin ilk 1 ayı içinde bozulduğu saptandı. Koagülasyon bozukluğu olan hastalarda ALT, GGT ve total bilirübinin oransal olarak daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Anti-tüberküloz tedavi kullanan tüberküloz tanılı çocuk hastalarda, tedavi kesilmesini gerektirecek hepatotoksisite riski vardır. Yan etkiler klinik ve radyolojik bulgu vermeyebilir. Morbidite, mortalite ve tedavi başarısızlığının önüne geçmek için hastalar hepatotoksisite gelişimi açısından düzenli izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pediatric tuberculosis leads to substantial mortality and morbidity in children due to high transmission rates, poor diagnostic methods and various respiratory diseases that mimic tuberculosis. It is important to treat it appropriately. Liver damage caused by tuberculosis treatment has not been adequately studied in children compared to adults. However, most Anti-TB drugs are known to cause hepatotoxicity. The objective of this study was to assess the impact of Anti-TB drug use on liver function tests (LFT) in children and to assess whether hepatotoxicity may cause treatment discontinuation. Materials and Methods: Between 01.01.2013-01.03.2024, patients aged of 1 month to 18 years who were monitored in the Pediatric Infectious Diseases Outpatient Clinic and/or Pediatric Service of Health Sciences University Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, and who were identified with tuberculosis and started tuberculosis drug treatment and whose LFT deteriorated were enrolled in our study. Clinical information, demographic data, laboratory values and hepatotoxic side effects of the patients were investigated retrospectively. Results: The study included 52 patients. Most of the patients were male (%61,5). The age range of 5-10 years was the most numerous group in our research. The majority of the patient lacked clinical symptoms and physical examination findings. When the patients demographic features were assessed based hepatotoxicity status, no notable differences were observed regarding gender, age, age groups, site of tuberculosis and citizenship (p>0,05). It was found that hepatotoxicity developed in the majority of patients with impaired LFT. Tuberculosis treatment was discontinued in all patients with hepatotoxicity. Tuberculosis treatment was restarted in all patients whose tuberculosis treatment was discontinued. The median time to restart treatment was 7 days. LFT was most frequently deteriorated in the first 1 month of treatment. ALT, GGT and total bilirubin were proportionally higher in patients with coagulation disorders. Conclusion: In pediatric patients with tuberculosis on anti-tuberculosis therapy, there is a risk of hepatotoxicity requiring treatment discontinuation. Side effects may not show clinical and radiologic findings. Patients should be monitored regularly for the development of hepatotoxicity to prevent morbidity, mortality and treatment failure.