Acil serviste toplum kökenli pnömoni tanısı alan hastalarda cally indeksinin hastane içi mortaliteyi öngörebilme kabiliyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of the ability of the cally index to predict in-hospital mortality in patients diagnosed with community-acquired pneumonia in the emergency department
- Tez No: 924590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ALGIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Cally indeksi, Mortalite, Pnömoni, Toplum kökenli enfeksiyonlar, Cally İndex, Community acquired infection, Emergency Department, Mortality, Pneumonia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Acil serviste tanı alan toplum kökenli pnömoni hastalarında CALLY indeksinin hastane içi mortaliteyi, vazopressör ve yoğun bakım ihtiyacını öngörebilmedeki tanısal yeterliliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli prospektif gözlemsel çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya 01.09.2024- 01.07.2025 tarihleri arasında üçüncü basamak bir hastane olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesinin Acil Servis Kliniğine başvuran hastaların dahil edilmesi planlandı ancak istenilen hasta sayısına erken tarihte ulaşıldığı için çalışmaya 01.01.2025 tarihinden sonra hasta dahil edilmedi. Acil serviste pnömoni tanısı konan dahil etme ve dışlama kriterlerinde göre çalışmaya alınan hastaların demografik özellikleri, tıbbi özgeçmişi, kliniği, vital ve fizik muayene bulguları, laboratuvar testleri (tam kan sayımı, kan gazı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri) ve sonlanım bilgileri kaydedildi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler ile karşılaştırıldı. Bulgular: Acil servisimizde pnömoni tanısı konan hastalarda dahil etme ve dışlama kriterleri uygulandıktan sonra toplamda çalışmanın analizine 191 hasta dahil edilmiştir. Çalışmamıza katılan hastaların yaş ortancası 77 (IQR 68-82) olup 122'si (%64,6) erkekti. Hastaların 89'u (%47,1) servise yatırılırken 112'si (%59,3) yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Hastane içi mortalite 64 (%33,9) olarak saptandı. En sık görülen komorbidite hipertansiyondur (108 (%57,1)). Temel tanımlayıcı özelliklerin sağkalım grupları arasındaki univaryant analizi incelendiğinde hastane içi mortalite gerçekleşen ve gerçekleşmeyen grupların cally indeksi farklı da olsa istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (Sırasıyla cally skoru 0.2 (0.1-0.8), 0,3(0.2-0.7); p:0.068). Multivaryant analizde hastane içi mortaliteyi predikte eden bağımsız değişkenler olarak pH, plevral efüzyon ve solunum sayısı saptadık (sırasıyla p:0.014, p:0.020, p:0.045). Sekonder sonlanım olarak toplum kökenli pnömoni hastalarında şoku ve yoğun bakım ihtiyacını öngörebilme yeteneği analiz edildi. Vazopressör ihtiyacı olan hastalarda anlamlı fark (p: 0.257) saptanmadı. Acilde entübasyon ihtiyacı, glasgow koma skoru düşüklüğü, sistolik ve diyastolik tansiyon düşüklüğü, satürasyon, solunum sayısı, albümin, kan üre azotu, pH ve parsiyel oksijen basıncı şoku öngörmede anlamlı bulundu. Yoğun bakım ünitesi ihtiyacını öngörebilme de ise yoğun bakım ihtiyacı olan ve olmayan hastalar arasında cally indeksinde anlamlı fark saptanmadı (p: 0.721). Servis yatış, noninvaziv mekanik ventilasyon, entübasyon ihtiyacı, plevral efüzyon varlığı, öksürük ve nefes darlığı şikayetleri, glasgow koma skoru, saturasyon, solunum sayısı, glukoz, kan üre azotu, hemoglobin, pH, parsiyel oksijen basıncı yoğun bakım ünitesine yatışı öngörmede anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre cally indeksi toplum kökenli pnömoni hastalarında hastane içi mortaliteyi, yoğun bakım ihtiyacını ve şoku öngörmede başarısız olduğunu saptadık. Mevcut kullanılan PSI ve CURB-65 gibi şiddet skorlarının kullanımını öneriyoruz ancak bu çalışmanın sonuçlarının doğrulanması ve genellenebilirliği için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: We aimed to investigate the diagnostic adequacy of the CALLY index in predicting in-hospital mortality and the need for vasopressors and intensive care in patients with community-acquired pneumonia diagnosed in the emergency department. Materials and Methods: Our study was designed as a single-center prospective observational study. The study was planned to include patients admitted to the Emergency Department of the University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital, a tertiary care hospital, between 01.09.2024 and 01.07.2025, but since the desired number of patients was reached at an early date, no patients were included in the study after 01.01.2025. Demographic characteristics, medical history, clinic, vital and physical examination findings, laboratory tests (complete blood count, blood gas, liver and renal function tests) and outcome information of the patients diagnosed with pneumonia in the emergency department were recorded according to the inclusion and exclusion criteria. The data obtained were compared with appropriate statistical methods. Results: After applying the inclusion and exclusion criteria in patients diagnosed with pneumonia in our emergency department, 191 patients were included in the analysis of the study. The median age of the patients who participated in our study was 77 years (IQR 68-82) and 122 (64.6%) of them were male. Of the patients, 89 (47.1%) were hospitalized in the ward and 112 (59.3%) in the intensive care unit. In-hospital mortality was 64 (33.9%). The most common comorbidity was hypertension (108 (57.1%)). When the univariate analysis of the basic descriptive characteristics between the survival groups was analyzed, no statistically significant difference was found between the groups with and without in-hospital mortality, even though the cally index was different (cally score 0.2 (0.1-0.8), 0.3 (0.2-0.7); p:0.068, respectively). In multivariate analysis, we found pH, pleural effusion and respiratory rate as independent variables predicting in-hospital mortality (p:0.014, p:0.020, p:0.045, respectively). As a secondary outcome, the ability to predict shock and need for intensive care in patients with community-acquired pneumonia was analyzed. No significant difference (p: 0.257) was found in patients requiring vasopressors. The need for intubation in the emergency room, low glasgow coma score, low systolic and diastolic blood pressure, saturation, respiratory rate, albumin, blood urea nitrogen, pH and partial pressure of oxygen were significant in predicting shock. In predicting the need for intensive care unit, there was no significant difference in the cally index between patients with and without the need for intensive care unit (p: 0.721). Service admission, noninvasive mechanical ventilation, need for intubation, presence of pleural effusion, complaints of cough and shortness of breath, glasgow coma score, saturation, respiratory rate, glucose, blood urea nitrogen, hemoglobin, pH, partial oxygen pressure were found to be significant in predicting intensive care unit admission. Conclusion: In our study, the RAPS, REMS, and NEWS-2 scoring systems did not predict in hospital mortality or 30-day mortality in patients with acute heart failure in the emergency department. Further studies are needed in emergency settings, particularly focusing on the acute heart failure patient population. Although NEWS-2 does not provide high performance, it may offer the emergency physician an idea about the severity of the patient's condition and the need for ICU admission. In the in-hospital mortality group, respiratory rate, BUN, creatinine, and lactate levels were found to be significantly higher, while pH, sodium, HCO3, and BE levels were significantly lower. Paying attention to these findings in patients with acute heart failure may assist emergency physicians in decision-making. Larger and more comprehensive studies are warranted.