Bilinçli farkındalık düzeyinin kriz yönetimi algısı üzerindeki etkisi: Sağlık sektöründe bir araştırma
The effect of conscious awareness level on crisis management perception: A research in the health sector
- Tez No: 924693
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KUNDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Bilinçli Farkındalık, Kriz Yönetimi Algısı, Sağlık Çalışanlarının Dayanıklılığı, Etkili Kriz Stratejileri, Mindfulness in Healthcare Crisis. Management Skills, Healthcare Professionals' Resilience, Effective Crisis Strategies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Krizler, insanların yaşamında karşılaşabilecek oldukları kaotik durumlardır ve karmaşa yaratırlar. Krizler yönetilebilir olgulardır, planlama yapılabilir, hasar tespiti, doğru bilgiye erişim, onarım süreci, açıklık, şeffaflık, güvenilirlik ve yeri geldiğinde“özür dilemek”ile krizler kontrol edilebilir ve yönetilebilir. Sağlık çalışanlarının da, çalışma hayatları süresince birçok kez krizlerle karşı karşıya geldiklerini söylemek mümkündür. Bilinçli farkındalık, şimdiki zamanda yaşanan ve çevremizde gerçekleşen durumlara dikkatini verebilme yetisidir. Böylelikle gerçekleri, olduğu gibi anlayabilir ve bu farkındalıkla içinde bulunduğumuz kriz durumlarında da neler yapabileceğimizi keşfedebiliriz. Bu çalışmada, sağlık kurumlarında emek arz eden sağlık çalışanlarının, karşılaştıkları kriz anlarını algılayabilmek temelinde, bilinçli farkındalığın etkilerini gözlemlenmektedir. Literatür incelendiğinde, bilinçli farkındalık uygulamalarının kriz yönetimi üzerindeki etkileri hakkında yeterli araştırmanın olmadığı dikkat çekmektedir. Bu nedenle çalışmada elde edeceğimiz sonuçlar ile sağlık çalışanlarının karşılaştıkları krizler üzerinde algısı süreçlerine katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilinde bulunan 2 özel hastanenin, 370 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Bu araştırmada,“Kişisel Bilgi Formu”,“Bilinçli Farkındalık Ölçeği”ve“Kriz Yönetimi Ölçeği”kullanılarak elde edilen veriler, SPSS programı kullanılarak istatiksel testlere tabi tutulmuştur. Araştırmada, sağlık çalışanlarında bilinçli farkındalık uygulamalarının kriz yönetimi üzerinde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Sağlık çalışanlarının bilinçli farkındalık düzeylerinin yüksek olmasının, kriz yönetimi üzerine olumlu faydaları olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Crises are chaotic situations that people may encounter in their lives and create confusion. Crises are manageable phenomena, they can be controlled and managed through planning, damage assessment, xort h to accurate information, repair process, openness, transparency, reliability and“apology”when necessary. It is possible to say that healthcare workers also face crises many times during their working lives. Mindfulness is the ability to pay attention to the situations that are happening in the present and around us. In this way, we can understand the facts as they are and with this awareness, we can discover what we can do in the crisis situations we are in. In this study, the effects of mindfulness are observed on the basis of being able to manage and cope with crisis moments encountered by healthcare professionals working in healthcare institutions. When the xort hisxe is examined, it is noted that there is not enough research on the effects of mindfulness practices on crisis management. xort his reason, the aim of this thesis is to contribute to the management processes of the crises faced by healthcare professionals with the results we obtained in this study. The sample of the research consists of 370 healthcare workers of 2 private hospitals in Istanbul. In this research, the“Personal Information Form”,“Conscious Awareness Scale”and“Crisis Management Scale”are used and cellected data is analyzed using the SPSS program. The study shows that mindfulness practices in healthcare professionals have a significant relationship with crisis management. It has been determined that high levels of mindfulness of healthcare professionals have positive benefits on crisis management.