Milletlerarası özel hukukta Türk vatandaşlığını çıkma izni ile kaybeden kişilerin (Mavi kartlıların) hukuki statüsü
Legal status of the persons (Blue card holders) who lost Turkish citizenship with the permission to renounce citizenship in private international law
  1. Tez No: 924719
  2. Yazar: ZEYNEP BERFİN İBİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİHA BİLGE TANRIBİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk vatandaşlığından çıkma, Mavi kart, Özel statülü yabancılar, Türk Vatandaşlığı Kanunu m. 28, Renunciation of Turkish citizenship, Blue card, Special status foreigners, Turkish Citizenship Law article 28
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Türk vatandaşlığı, yetkili makam kararıyla ya da seçme hakkının kullanılması yoluyla kaybedilmektedir. Yetkili makam kararıyla vatandaşlığın kaybı yollarından biri olan Türk vatandaşlığından çıkma, 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 25-28. maddeleri arasında detaylı bir şekilde düzenlenmektedir. Konunun içeriğini doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak vatandaşlığını kaybeden kişiler (mavi kart sahipleri) ve üçüncü dereceye kadar olan alt soyları oluşturmaktadır. Mavi kart statüsü, yaşam standartlarını yükseltme isteği, çalışma, evlilik gibi çeşitli sebeplerle yurt dışında kendine yeni bir hayat kurarak yaşayan Türk vatandaşlarını korumak ve yabancı statüsüne tabi tutmamak için getirilmiş bir sistemdir. Mavi kart sahip kişiler, Kanunda sayılan istisnalar haricinde Türkiye'de ikamet etme, eğitim, çalışma, sosyal güvenlik, miras gibi haklara sahip olmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Turkish citizenship can be lost through a decision by the competent authorities or by exercising the right of choice. One of the methods of loss through a decision by the competent authorities is renunciation of Turkish citizenship, which is comprehensively regulated under Articles 25-28 of the Turkish Citizenship Law No. 5901 This context specifically addresses individuals who were born a Turkish citizens and subsequently renounced their citizenship through official permission (Blue Card holders) and their descendants up to the third degree. The Blue Card system was introduced to protect Turkish citizens who establish new lives abroad for reasons such as improving their living standards, employment, or marriage, and to prevent them from being subject to foreign national status. Blue Card holders, except for certain exceptions specified in the Law, enjoy rights in Turkey such as residence, education, employment, social security, and inheritance