Türk idare hukukunda kamu görevlilerinin ifade özgürlüğü
Freedom of expression of civil servants in Turkish administrative law
  1. Tez No: 924732
  2. Yazar: YAKUP ÇOKKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu görevlileri, ifade özgürlüğü, anayasaya sadakat, devlete bağlılık, tarafsızlık, demokratik toplumun gereklilikleri, Civil servants, freedom of expression, loyalty to the constitution, loyalty to the state, impartiality, the requirements of democratic society
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
İfade özgürlüğü esasen herkese tanınmış bir insan hakkı olsa da kamu görevlileri, ifade özgürlüğünü kullanırken vatandaşlar kadar serbest değildir. İfade özgürlüğünü kullanmak isteyen kamu görevlileri AİHS m.10/II ve Anayasa m.12/II çerçevesinde çeşitli ödev ve sorumluluklara tabii tutulmaktadır. Bunlar“anayasaya sadakat”,“devlete bağlılık”,“tarafsızlık”,“ahlaki ve ölçülü davranma”ve“hiyerarşik üste itaat”yükümlülüğü olarak çalışmada belirtilmektedir. Bu çerçevede kamu görevlilerinin ifade özgürlüğü kanunlarla ve belirli meşru amaçlara dayanılarak sınırlandırılabilmektedir. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında çoğunlukla kanunla öngörülen ve meşru amaç taşıyan müdahaleler demokratik toplum düzeninin gereklerine uygunluk yönünden incelenmektedir. Sunulan kamu hizmetlerinin gereklerine göre devletin kamu görevlisinden beklediği sadakat yoğunluğu değişkenlik gösterebilmektedir. Buna göre özel sadakat gerektiren kamu hizmetlerinde diğerlerine göre ifade özgürlüğü daha dar yorumlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Although freedom of expression is essentially a human right granted to everyone, civil servants are not as free as citizens in exercising their freedom of expression. Civil servants who wish to exercise their freedom of expression are subject to various duties and responsibilities within the framework of Article 10/II ECHR and Article 12/II of the Constitution. These are stated in the study as the obligation of“loyalty to the constitution”,“loyalty to the state”,“impartiality”,“moral and moderate behavior”and“obedience to hierarchical superior”. Within this framework, the freedom of expression of civil servants can be restricted by law and on the basis of certain legitimate purposes. In the decisions of the Constitutional Court and the European Court of Human Rights, interventions prescribed by law and having legitimate aims are mostly examined in terms of compliance with the requirements of a democratic society. Depending on the requirements of the public services provided, the intensity of loyalty that the state expects from public officials may vary. Accordingly, freedom of expression may be interpreted more narrowly in public services require special loyalty than in others.