65 yaş ve üzeri informal bakım veren kadınların geroaşkınlık deneyimlerinin incelenmesi
Examining the gerotranscendence experiences of informal caregivers of women aged 65 and over
- Tez No: 924775
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA CİHAN CAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Geriatri, Philosophy, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: yaşlı kadın, bakım verme, geroaşkınlık, older women, caregiving, gerotranscendence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu tezin amacı informal bakım verme işini yapan 65 yaş üzeri kadınları anlamak, onların geroaşkınlık deneyimlerini ve bakım verme eyleminin hissettirdiği duyguları incelenmektir. Yöntem: Araştırma; 2022'nin Aralık ve 2023 yılının Mart aylarıında Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde yürütülmüştür. Kartopu örneklemi yolu ile erişilen Konyaaltı'nda ikâmet etmekte olan yaşları 65 yaş ve üzeri olan 11 kadın katılımcı çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler analiz yaparken kolaylık sunması açısından ses kaydına alınmıştır. Tümevarımsal yolla bulgular analiz edilirken tematik analiz metodu kullanılmıştır. Çalışma insanların deneyimlerine, olay ve olgulara nasıl anlamlar yüklediklerine odaklanan fenomenolojik yaklaşım ile yorumlanmıştır. Bulgular: Kodlamalar sonucunda“bakımın kadın profili ve zorlukları”,“duygular”,“geroaşkınlık bulguları”olmak üzere 3 ana tema ve bu ana temalara bağlı toplam 15 alt tema elde edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada katılımcıların informal bakım vermelerinin sebebi olarak toplum öğretilerinin yadsınılamaz olmasına karşın bakım verdikleri kişilere duydukları“sevgi”araştırmanın özünü oluşturmaktadır. Bakım veren kadınlarda geroaşkınlık bulgularına rastlanmaktadır. Öte yandan bakımın zorlukları ve boş vakitlerinin neredeyse olmayışı 65 yaş ve üzeri kadınların geroaşkınlık belirtilerini sınırlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to understand women aged 65 and above who engage in informal caregiving, to examine their gerotranscendence experiences, and to explore the emotions evoked by caregiving. Method: The research was conducted in the Konyaaltı district of Antalya between December 2022 and March 2023. The sample consisted of 11 women aged 65 and above, residing in Konyaaltı, who were accessed through snowball sampling. A qualitative research method was employed. To facilitate analysis, interviews were audio-recorded. The findings were analyzed inductively using thematic analysis. The study was interpreted through a phenomenological approach, focusing on how individuals ascribe meaning to their experiences, events, and phenomena. Results: As a result of the coding process, three main themes“The Profile and Challenges of Female Caregivers,”“Emotions,”and“Gerotranscendence Findings”and a total of 15 sub-themes associated with these main themes were identified. Conclusion: While the influence of societal teachings on informal caregiving cannot be denied, the core of the research highlights the“love”participants feel for those they care for. Signs of gerotranscendence were observed among caregiving women. However, the challenges of caregiving and the almost complete absence of free time limit the signs of gerotranscendence in women aged 65 and above.