Glial tümörlerde amide proton transfer görüntüleme ilekonvansiyonel mr sekansları , difuzyon mr ,perfuzyon mr vemr spektroskopi bulgularının karşılaştırılması
Comparison of amide proton transfer (APT) imaging with conventional mr sequences, diffusion mr, perfusion mr and mr spectroscopy findings in glial tumors
  1. Tez No: 924793
  2. Yazar: SAİD ATIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Glial tümörler, MRG, APT, kimyasal değişim satürasyon transferi, perfüzyon MR, MR spektroskopi, Glial tumors, MRI, APT, Chemical exchange saturation transfer, perfusion MR, MR spectroscopy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve amaç: APT sekansının glial tümörlerin WHO grade'i ile korelasyonunu ve bunu PW ,ADC ve spektroskopik incelemeler ile karşılaştırılması ve korelasyonunu araştırmak ve APTw görüntülemenin tanıdaki değerini ortaya koymayı hedeflemekteyiz. Bu sayede APT görüntülemenin klinik çalışmalarda etkinliği ve fizibilitesi değerlendirilecektir Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Kocaeli Üniversitesi'nde çekilen 39 adet glial tümöre sahip hastanın preoperatif MR görüntüsü değerlendirildi. Glial kitlelerin en çok kontastlanan komponentlerine 3 adet ROI yerleştirilip aynı yerlere karşılık gelen yerlere diğer sekanslarda da ROI ler yerleştirilip ortalama değerler elde edildi. Bu hastalarda APT ,rCBV ,ADC ve Cho/Cre35 ve 144 değerleri elde edilmiş olup bu değerler birbirleri ve gruplar arasında (Düşük grade ve yüksek grade tumorler arasında) karşılaştırıldı ve korelasyonları incelendi. Bulgular: Bu çalışmada, 39 hastanın MRG'leri değerlendirildi. Düşük grade ve yüksek grade li tümörler arasında APT değeri düşük grade için 2.345 ± 0,60 yüksek grade için 2,731± 0,93 olarak bulundu..Ayrıca yüksek gradeli tümörler için APT ile rCBV arasında p=0,048 r=0,829, APT ile Cho/Cre TE35 arasında p=0,046 r=0,765 ve APT ile Cho/Cre TE144 arasında p=0,048 r=0,759 değerlerinde korelasyon bulundu. Sonuç: Bu çalışma, APT sekansının glial kitlelerde perfüzyon ve spektroskopi gibi tanısal değeri yüksek bir yöntem olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. .Glial tümörlerde düşük grade ve yüksek grade ayrımı açısından umut vaat etmektedir. Ancak daha geniş serilerle çalışmalara ve aydınlatılmaya ihtiyaç vardır. APT inceleme endojen kontrast olarak hücre içi peptitleri kullandığından non invaziv olması ve İV kontrast madde gereksinimini ortadan kaldırması ve çekim süresisin kısa olması nedeniyle gelecekte rutin sekanslar arasında yerini alacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: In this study, we aim to investigate the correlation of APT sequence with the WHO grade of glial tumors and its comparison and correlation with PW, ADC and spectroscopic examinations and to reveal the diagnostic value of APTw imaging and to demonstrate the effectiveness and feasibility of APT imaging in clinical studies. Materials and Methods: In this retrospective study, preoperative MR images of 39 patients with glial tumors obtained from Kocaeli University were evaluated. Three regions of interest (ROIs) were placed on the most contrasting components of glial masses, and corresponding ROIs were placed on other sequences to obtain average values. APT, rCBV, ADC, and Cho/Cre values were obtained and compared between groups (low-grade and high-grade tumors) as well as among themselves. Results: The MR images of 39 patients were evaluated. Significant distribution differences were observed between low-grade and high-grade tumors; however, statistical significance was not achieved due to the small number of low-grade tumors. A marked difference in average values was observed (2.345 ± 0.60 for low-grade and 2.731 ± 0.93 for high-grade). Additionally, significant correlations were found between APT and rCBV at p=0,048 r=0,829, APT and Cho/Cre TE35 at p=0,046 r=0,765 and APT and Cho/Cre TE144 at p=0,048 r=0,759. Conclusion: This study indicates that the APT sequence can be used as a diagnostic method with high value in glial masses, showing promise in differentiating between low-grade and high-grade tumors. However, further studies with larger series are needed for clarification. Given that APT imaging uses intracellular peptides as endogenous contrast, is non-invasive, eliminates the need for IV contrast agents, and has shorter acquisition times, it is anticipated that it will become part of routine sequences in the future.