İşletmelerde sürdürülebilirlik çerçevesinde kurumsal risk yönetim süreci: BİST sürdürülebilirlik 25 endeksi bankacılık sektörü üzerine bir araştırma
Enterprise risk management process within the framework of sustainability in businesses: A study on the banking sector in the BIST sustainability 25 index
  1. Tez No: 938522
  2. Yazar: FATMA AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALTUĞ BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sürdürülebilirlik, Kurumsal Risk Yönetimi, Sürdürülebilirlik Endeksi, Türk Bankacılık Sektörü, İçerik Analizi, Corporate Sustainability, Enterprise Risk Management, Sustainability Index, Turkish Banking Sector Content Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı, BİST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi kapsamındaki bankalarda kurumsal risk yönetim sürecinin sürdürülebilirlik çerçevesinde içeriğini anlamaktır. Bu amaçla, öncelikle işletmelerde sürdürülebilirlik kavramı tanımlanmış; kurumsal sürdürülebilirlik, etik değerler, paydaş katılımı, sürdürülebilirlik stratejisi ve sürdürülebilirlik raporlaması gibi konuların önemi, standart belirleyici kurumların yayınları ve genel kabul görmüş uygulama esasları çerçevesinde açıklanmıştır. Ardından, bir işletmenin ESG'ye bağlı risklerinin tanımlanması, değerlendirilmesi ve önlenmesi açısından kurumsal risk yönetimi süreçlerinin etkin bir şekilde uygulanmasının önemi üzerinde durulmuş; bu bağlamda, COSO ERM Çerçevesi'nin beş bileşeni ve bu bileşenlere ilişkin yirmi temel ilkesi doğrultusunda kurumsal risk yönetimi süreçleri detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Daha sonra BİST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi'nde 2024 yılı II. üç aylık dönemde (01.04.2024-30.06.2024) 25 işletme arasında yer alan ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 5 kuruluşun 2023 yılı entegre faaliyet raporları incelenmiştir. Bu inceleme, nitel araştırma türlerinden içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri doğrultusunda yürütülmüştür. Belirlenen araştırma soruları çerçevesinde, 2023 yılı entegre faaliyet raporları Maxqda Analytics Pro 2020 Nitel Analiz Yazılımı kapsamında kodlanmıştır. Elde edilen araştırma bulguları, Tek Vaka Modeline dayalı olarak oluşturulan Tema/Kod Hiyerarşisi yazılım çıktıları temelinde açıklanmış ve bu bulgular, araştırma sorularına cevaplar aranmak üzere yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda, sürdürülebilirlik hedeflerinin risk yönetimi süreçlerine entegrasyonunun sektör genelinde farklı düzeylerde uygulandığı görülmüştür. Bu özgün araştırma, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda bankaların risk yönetimi yaklaşımlarını değerlendirmek isteyen akademisyenlere, sektör temsilcileri ve politika yapıcılara kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır. Dolayısıyla akademik literatüre katkıda bulunmak, finansal kuruluşlar için yol gösterici bir kaynak olmak ve gelecekteki araştırmalara da ışık tutmak bu araştırmanın hedefleri arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the content of the enterprise risk management (ERM) process within the framework of sustainability in banks included in the BIST Sustainability 25 Index. To this end, firstly, the concept of sustainability in businesses has been defined; and the importance of key topics such as corporate sustainability, ethical values, stakeholder engagement, sustainability strategy, and sustainability reporting has been discussed, based on publications by standard-setting bodies and generally accepted practices. Subsequently, the significance of effectively implementing ERM processes for identifying, assessing, and mitigating a company's ESG-related risks has been emphasized. In this context, the five components of the COSO ERM Framework and its twenty core principles have been elaborated in detail. Furthermore, the 2023 integrated annual reports of five institutions operating in the banking sector, which were among the 25 companies listed in the BIST Sustainability 25 Index during the second quarter of 2024 (01.04.2024–30.06.2024), have been analyzed. This analysis was carried out using qualitative research methods, specifically content analysis and descriptive analysis. In line with the defined research questions, the 2023 integrated reports were coded using Maxqda Analytics Pro 2020 qualitative analysis software. The research findings were explained based on the software outputs of the Theme/Code Hierarchy developed using the Single-Case Model and were interpreted to address the research questions. The study concludes that the integration of sustainability objectives into risk management processes is implemented at varying levels across the sec-tor. This original research provides a comprehensive framework for academics, industry professionals, and policymakers seeking to evaluate the risk management approaches of banks in alignment with sustainability objectives. Thus, the study aims to contribute to the academic literature, serve as a guiding resource for financial institutions, and illuminate future research.