Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi jinekoloji kliniğinde tedavi edilen endometriyal polip olgularında human papillomavirüs sıklığı: 5 yıllık retrospektif analiz
Frequency of human papillomavirus in endometrial polyp cases treated in Dicle University Faculty of Medicine gynecology clinic: 5-year retrospective analysis
  1. Tez No: 924807
  2. Yazar: MEHMETCAN KAYDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM YAMAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, Endometrial polip, Pap smear, Küretaj, Histeroskopi, HPV, Endometrial polyp, Pap smear, Curettage, Hysteroscopy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Endometriyal polipler (EP), perimenopozal kadınlarda %20-25 sıklıkla görülen ve etiyolojisi tam olarak aydınlatılamamış iyi huylu endometrial lezyonlardır. Human Papilloma Virüs (HPV), dünya genelinde en yaygın cinsel yolla bulaşan patojenlerden biri olup, prevalansı giderek artmaktadır. Bu çalışma, EP tanılı hastalarda HPV sıklığını belirlemek, smear sonuçları ve bu sonuçları etkileyen faktörleri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda, endometriyal poliplerin malignite riski ve HPV ile ilişkisi üzerine sınırlı sayıdaki literatüre katkı sağlamayı hedeflemiştir. Materyal ve Metot: Bu retrospektif ve kesitsel çalışma, 01.01.2019 ile 01.08.2024 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda EP tanısı almış 811 kadın hastayı kapsamaktadır. Çalışmada, hastaların yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), gravide, parite, hormon replasman tedavisi ve tamoksifen kullanımı gibi demografik ve klinik verileri değerlendirilmiş; HPV DNA ve smear sonuçları detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 46,3, VKİ ortalaması ise 27,05 olarak hesaplanmıştır. Çalışmamızda EP tanısı alan hastaların %4,8'i HPV pozitif, %95,3'ü ise smear sonucu benign olarak değerlendirilmiştir. EP örneklemeleri, hastaların %71,9'unda küretaj, %28,1'inde ise histeroskopik polipektomi ile yapılmıştır. Hastaların %11,7'si hipertansiyon, %6,7'si diyabet, %11,8'i ise infertilite tanısı almıştır. Ayrıca, %5,5'i tamoksifen kullanmakta, %7,4'ü ise hormon replasman tedavisi almaktadır. HPV pozitifliği ile yaş, VKİ, gravide ve parite arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Smear sonuçları değerlendirildiğinde, hormon replasman tedavisi alan hastalarda benign oranlarının daha düşük, düşük dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon (LGSIL) oranlarının ise daha yüksek olduğu görülmüştür. HPV pozitif hastaların tamamında LGSIL tespit edilmiştir. Ayrıca, tamoksifen kullanan hastalarda benign smear oranlarının düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: HPV pozitifliğinin saptanması, bu lezyonların etiyolojisinde HPV'nin önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, HPV pozitifliği ile smear sonuçları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. HPV'nin endometriyal polipler üzerindeki potansiyel etkisini daha iyi anlayabilmek için farklı hasta gruplarında ve daha geniş kapsamlı, prospektif çalışmalar yapılması gerekmektedir. Çalışmamız, HPV ile endometriyal polipler arasındaki ilişkiyi açıklamada literatüre önemli bir katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Endometrial polyps (EP) are benign endometrial lesions commonly observed in perimenopausal women, with a prevalence of 20-25%. The etiology of EPs remains unclear. Human Papillomavirus (HPV), one of the most widespread sexually transmitted pathogens globally, continues to show an increasing prevalence. This study aimed to determine the prevalence of HPV in patients diagnosed with EP, evaluate their Pap smear results, and identify the factors influencing these outcomes. Additionally, it sought to contribute to the limited literature on the malignancy risk of EPs and their potential association with HPV. Materials and Methods: This retrospective and cross-sectional study included 811 women diagnosed with EP between January 1, 2019, and August 1, 2024, at the Gynecology and Obstetrics Department of Dicle University Faculty of Medicine. The demographic and clinical characteristics of the patients, including age, body mass index (BMI), gravidity, parity, use of hormone replacement therapy, and tamoxifen, were evaluated. HPV DNA and Pap smear results were also analyzed in detail. Statistical analyses were conducted using SPSS version 27.0. Results: The mean age of the patients was 46.3 years, and the mean BMI was 27.05. Among the patients diagnosed with EP, 4.8% were HPV positive, while 95.3% had benign Pap smear results. The EP specimens were obtained via curettage in 71.9% of the patients and hysteroscopic polypectomy in 28.1%. Hypertension, diabetes mellitus, and infertility were diagnosed in 11.7%, 6.7%, and 11.8% of the patients, respectively. Additionally, 5.5% of the patients were using tamoxifen, and 7.4% were receiving hormone replacement therapy. There was no significant association between HPV positivity and age, BMI, gravidity, or parity. Pap smear results revealed that benign rates were lower and low-grade squamous intraepithelial lesion (LGSIL) rates were higher in patients receiving hormone replacement therapy. All HPV-positive patients were diagnosed with LGSIL. Furthermore, benign Pap smear rates were lower among patients using tamoxifen. Conclusion and Recommendations: The detection of HPV positivity suggests that HPV may play a significant role in the etiology of these lesions. Additionally, a significant association between HPV positivity and Pap smear results was identified. To better understand the potential effects of HPV on endometrial polyps, further prospective studies with larger and more diverse patient groups are required. This study provides valuable contributions to the literature on the relationship between HPV and endometrial polyps.