18-65 yaş arası yetişkin bireylerde diyet inflamatuar indeksi, duygusal yeme davranışı ve mental iyi oluş arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between dietary inflammatory index, emotional eating behavior and mental well-being in adult individuals aged between 18-65
  1. Tez No: 924840
  2. Yazar: NAZLI DOĞRU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAĞMUR DEMİREL ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Diyet İnflamatuar İndeksi, Duygusal yeme, Mental iyi oluş, Nutrition, Dietary Inflammatory Index, Emotional eating, Mental well-being
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışma, yetişkin bireylerde, diyet inflamatuar indeksi, duygusal yeme davranışı ve mental iyi oluş durumlarının ve bu durumlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma Türkiye'de yaşayan, yaş ortalaması 30,80±10,46 yıl, BKİ ortalaması 22,87±3,36 kg/m2 olan 248 gönüllü katılımcı ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Katılımcıların demografik ve genel bilgileri, genel beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite alışkanlıkları, duygusal yeme davranışı, mental iyi oluş durumları ve besin tüketim kayıtları kaydedilmiş ve değerlendirilmiştir. Diyet inflamatuar indeksi (Dİİ) puanını belirlemek için Dİİ, duygusal yeme davranışını değerlendirmek için Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ), mental iyi oluş durumunu değerlendirmek için Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği (WEMİOÖ) kullanılmıştır. Katılımcıların Dİİ puanları 3 günlük besin tüketim kaydı alınarak hesaplanmıştır. Veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bireylerin Dİİ puanları quartillere ayrılarak incelenmiştir. Bireylerin Dİİ puanları ortalaması 0,80±5,64; DYÖ puan ortalaması 12,76±6,17 (duygusal yiyici); Mental İyi Oluş Ölçeği puan ortalaması 22,98±5,11 (ortalama mental iyi oluş) olarak hesaplanmıştır. Dİİ puanı ile duygusal yeme arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki (p=0,013), Dİİ puanı ile mental iyi oluş durumu arasında ise negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki (p=0,030), DYÖ ile WEMİOÖ arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki (p=0,001) bulunmuştur. Katılımcıların çoğu duygusal yeme davranışına ve ortalama mental iyi oluşa sahiptir. Bireylerin beslenme örüntüsü, diyetin inflamatuar etkisi, mental iyi oluş ve duygusal yeme davranışı arasında ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the dietary inflammatory index, emotional eating behavior, and mental well-being and the relationship between those conditions in adult individuals. This research was conducted using face-to-face interviews method with 248 volunteer participants living in Turkey, with an average age of 30.80±10.46 years and an average BMI of 22.87±3.36 kg/m2. Participants' demographic and general information, general eating habits, physical activity habits, emotional eating behavior, mental well-being and food consumption records were recorded and evaluated. DII was used to determine the dietary inflammatory index (DII) score, the Emotional Eater Questionnaire (EEQ) was used to assess emotional eating behavior, and the Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale (WEMWBS) was used to assess mental well-being. Participants' DII scores were calculated by recording individuals' 3-day food consumption. Data were analyzed using the SPSS 25.0 program. Individuals' DII scores were analyzed by dividing them into quartiles. The average DII score of the individuals was calculated as -0.80±5.64; the average EEQ score was calculated as 12.76±6.17 (emotional eater); and the average Mental Well-being Scale score was calculated as 22.98±5.11 (average mental well-being). A positive and significant relationship was found between the DDI score and emotional eating (p=0.013), a negative and significant relationship was found between the DII score and mental well-being (p=0.030), and a negative and statistically significant relationship was found between the DII score and WEMWBS (p=0.001). Most participants had emotional eating behaviors and average mental well-being. There is a relationship between the nutritional pattern of individuals, the inflammatory effect of the diet, mental well-being and emotional eating behavior.