Şema modlarının ve bedensel farkındalığın alkol kullanım bozukluğu üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of schema modes and bodily awareness on alcohol use disorder
- Tez No: 924841
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERYILMAZ BEYTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sağlık Eğitimi, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychology, Health Education, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: beden, alkol, farkındalık, şema mod, body, alcohol, awareness, schema mode
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Şema modları, kişilik bozukluklarını ele almak adına geliştirilen bir yöntem olmakla birlikte alkol kullanımının da kişilik bozuklukları üzerinde önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir. Bu çalışma kapsamında alkol kullanımının bireylerin bedensel farkındalıkları ve şema modları üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda genel bilgiler başlığı altında şema modlarının tanımına yer verilmiş, şema modlarının sınıflandırılmasından, şema modlarının belirtilerinden, bedensel farkındalığın tanımından ve alkol kullanım bozukluğundan bahsedilmiştir. Konu teorik olarak ele alındıktan sonra yapılan saha çalışması neticesinde elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiş ve bu bulgular tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Yapılan analizler neticesinde katılımcıların cinsiyetlerine, eğitim düzeylerine ve gelir düzeylerine göre şema modlarında ve bedensel farkındalık düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanılmamıştır. Yaşa ve alkol kullanıına göre şema modlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanılmazken, günde 1 paketten fazla sigara kullanan katılımcıların ŞME düzeyleri diğer katılımcılara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bedensel farkındalığın alt boyutlarında ise yaşa, sigara kullanımına ve alkol kullanımına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara rastlanılmıştır. Dikkati düzenlemek, duygusal farkındalık, öz düzenleme ve bedeni dinleme alt boyutlarında 55 yaş üstü katılımcıların diğer katılımcılara göre daha yüksek farkındalığa sahip oldukları belirlenirken, bedensel farkındalık düzeylerinde evli katılımcıların farkındalık düzeylerinin bekar katılımcılara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Günde 1 paketten fazla sigara kullanan katılımcıların dikkati düzenlemek, öz düzenleme ve bedeni dinleme düzeyleri diğer katılımcılara göre daha düşük iken her gün alkol kullanan katılımcıların dikkati düzenlemek, duygusal farkındalık, öz düzenleme, bedeni dinleme ve güvenmek düzeyleri diğer katılımcılara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Schema modes are a method developed to address personality disorders, and it is known that alcohol use has a significant effect on personality disorders. The aim of this study is to determine the effects of alcohol use on individuals' bodily awareness and schema modes. In this context, the definition of schema modes is given under the title of general information, and the classification of schema modes, symptoms of schema modes, the definition of bodily awareness and alcohol use disorder are mentioned. After the subject is addressed theoretically, the data obtained as a result of the field study are analyzed in the SPSS program and these findings are interpreted by tabulating. As a result of the analyses, no statistically significant difference was found in the schema modes and bodily awareness levels according to the gender, education level and income level of the participants. While no statistically significant difference was found in schema modes according to age and alcohol use, it was determined that the participants who smoked more than 1 pack of cigarettes per day had higher BD levels than the other participants. In the sub-dimensions of bodily awareness, statistically significant differences were found according to age, smoking and alcohol use. While it was determined that participants over the age of 55 had higher awareness than other participants in the sub-dimensions of attention regulation, emotional awareness, self-regulation and listening to the body, it was determined that married participants had higher awareness levels than single participants in terms of body awareness levels. It was determined that participants who smoked more than 1 pack of cigarettes per day had lower levels of attention regulation, self-regulation and listening to the body than other participants, while participants who drank alcohol every day had lower levels of attention regulation, emotional awareness, self-regulation, listening to the body and trusting than other participants.