Annelerin ebeveynlik tutumlarının 36-72 ay çocukların empati becerisinin gelişimi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of mothers' parenting attitudes on the development of 36-72 months children's empathy skills
- Tez No: 924842
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Empati, Ebeveyn Tutumları, Empati Becerisi, Çocuklarda Empati Becerisinin Kazanımı, Empathy, Parental Attitudes, Empathy Skills, Acquisition of Empathy Skills in Children
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmanın temel amacı, ebeveyn tutumlarının 36-72 ay çocukların empati becerisinin gelişimi üzerine etkisini incelemektir. Aynı zamanda, ebeveyn tutumları ile çocukların empati becerilerinin sosyo- demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırma İstanbul ilinin Üsküdar ilçesine bağlı devlete ait bağımsız anaokullarına giden 36-72 aylık çocuğu olan 135 ebeveyne yapılan anketler sonucunda ebeveyn tutumlarının, çocuğun empati becerisinin gelişimi üzerindeki rolünün etkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmış olup verilerin toplanması için İstanbul ili Anadolu yakasına bağlı Üsküdar ilçesinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bağımsız anaokullarının yönetici ve öğretmenlerinden destek alınmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri için ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Veri toplama amacıyla ''Ebeveyn Tutum Ölçeği'' ve ''Çocuklar için Empati Bölümü Ölçeği'' kullanılmıştır. Bu çalışmada 135 katılımcıya; 11 adet Demografik Bilgi ifadesi, 4'lü likert tipinde, Duygusal Empati, Davranışsal Empati ve Bilişsel Empati alt boyutları olan ve 14 ifadeden oluşan Çocuklar İçin Empati Bölümü Ölçeği (ÇEBÖ) ile 5'li likert tipinde Demokratik Tutum, Otoriter Tutum, Koruyucu Tutum ve İzin Verici Tutum alt boyutları olan ve 46 ifadeden oluşan Ebeveyn Tutumları Ölçeği (ETÖ) uygulanmış ve cevaplar, IBM SPSS Statistics 23 paket programında analiz edilmiştir. Sonuç olarak, ebeveynlerin demokratik tutumları arttıkça, çocukların empati davranışların azaldığı, otoriter tutum arttıkça, çocukların empati davranışların arttığı, izin verici tutum arttıkça, empati davranışlar da arttığına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to examine the effect of parental attitudes on the development of empathy skills of 36-72 months old children. At the same time, it will be investigated whether there is a significant difference between parental attitudes and children's empathy skills according to socio-demographic variables. The research aims to reveal the role of parental attitudes on the development of children's empathy skills as a result of the questionnaires administered to mothers and fathers with 36-72-month-old children attending state-owned independent kindergartens in Üsküdar district of Istanbul province. Relational survey method was used in the study and support was received from the administrators and teachers of independent kindergartens affiliated to the Ministry of National Education in Üsküdar district on the Anatolian side of Istanbul province for data collection. ''Personal Information Form'' was used for the demographic information of the participants. ''Parent Attitude Scale'' and ''Empathy Quotient Scale for Children'' were used for data collection. In this study, 11 demographic information statements, 4- point Likert-type Empathy Quotient Scale for Children (EQQC) consisting of 14 statements with sub-dimensions of Emotional Empathy, Behavioural Empathy and Cognitive Empathy, and 5-point Likert-type Parental Attitudes Scale (PAS) consisting of 46 statements with sub-dimensions of Democratic Attitude, Authoritarian Attitude, Protective Attitude and Permissive Attitude were applied to 135 participants. com analysis and consultancy company and analysed in IBM SPSS Statistics 23 package programme. As a result, it was concluded that as the democratic attitude increases, children's empathic behaviours decrease, as the authoritarian attitude increases, children's empathic behaviours increase, as the permissive attitude increases, empathic behaviours increase.