Ciddi ruhsal hastalığı olan bireyler için alınan sosyal destek ölçeğinin Türkçeye uyarlanması
Turkish adaptation of the received social support scale for persons with serious mental illness
- Tez No: 924856
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ciddi ruhsal hastalık, sosyal destek, geçerlik, güvenirlik, Serious mental illness, social support, validity, reliability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu metodolojik araştırma, Chronister ve arkadaşları (2022) tarafından geliştirilen Ciddi Ruhsal Hastalığı Olan Bireyler İçin Alınan Sosyal Destek Ölçeğini Türkçeye uyarlayarak geçerlik ve güvenirlik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi, Bursa Kestel Devlet Hastanesi psikiyatri polikliniğine Nisan 2023- Nisan 2024 tarihleri arasında başvuran 274 hastadan oluşmuştur. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Ciddi Ruhsal Hastalığı Olan Bireyler İçin Alınan Sosyal Destek Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra geçerlik ve güvenirlik analizlerinden yararlanılmıştır. Ciddi Ruhsal Hastalığı Olan Bireyler İçin Alınan Sosyal Destek Ölçeğinin Türkçe versiyonunun 21 maddeden oluşan 3 faktörlü bir yapı gösterdiği ve maddelere ait faktör yüklerinin 0.828 ile 0.965 arasında değiştiği belirlenmiştir. Ölçeğin uyum iyiliği indeksleri χ2/df=3.335, GFI=0.823, NFI=0.933, TLI=0.944, IFI=0.952, CFI=0.952, RMSEA=0.092, SRMR=0.024'tür. Ayrıca ölçeğin Cronbach's alfa katsayısı 0,986 olarak hesaplanmıştır. Madde-toplam puan korelasyon katsayıları ise 0.806 ile 0.929 arasındadır. Bu doğrultuda Ciddi Ruhsal Hastalığı Olan Bireyler İçin Alınan Sosyal Destek Ölçeğinin Türkçe versiyonunun hem geçerli hem de güvenilir bir ölçme aracı olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This methodological study was carried out to determine the validity and reliability of the Received Social Support Scale for Persons with Serious Mental Illness developed by Chronister et al. (2022) by adapting it to Turkish. The sample of the study consisted of 274 patients who applied to Bursa Kestel Public Hospital psychiatry outpatient clinic between April 2023 and April 2024. The data were obtained using a Personal Information Form, the Received Social Support Scale for Persons with Serious Mental Illness and the Multidimensional Perceived Social Support Scale. In the evaluation of the data, descriptive statistics as well as validity and reliability analyses were used. It was determined that the Turkish version of the Received Social Support Scale for Persons with Serious Mental Illness showed a 3-factor structure consisting of 21 items, and the items factor loadings ranged between 0.828 and 0.965. The goodness of fit indices of the scale are χ2/df=3.335, GFI=0.823, NFI=0.933, TLI=0.944, IFI=0.952, CFI=0.952, RMSEA=0.092, SRMR=0.024. In addition, Cronbach's alpha coefficient of the scale was calculated as 0.986. Item-total score correlation coefficients are between 0.806 and 0.929. Accordingly, it was revealed that the Turkish version of the Received Social Support Scale for Persons with Serious Mental Illness is both a valid and reliable measurement tool.