Medicago lupulina ve Trifolium arvense bitkilerinin antioksidan, enzim inhibisyon ve antikanser özelliklerinin araştırılması
Medicago lupulina and Trifolium arvense plants antioxidant, enzyme inhibition and anticancer investigation of its features
- Tez No: 924864
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SELİM ÇAKMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Tıbbi Biyoloji, Biochemistry, Biotechnology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Antikanser Özelllik, Biyolojik Aktivite, Enzim İnhibisyonu, Fitokimyasallar, Medicago Lupulina, Trifolium Arvense, Anticancer Feature, Biological Activite, Enzym Inhibitions, Phytochemicals, Medicago lupulina, Trifolium arvense
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Beklenen yaşam sürelerinin uzaması ve modern hayatın insanlara kazandırdıkları ile beslenme şeklinde gerçekleşen değişiklikler ile maruz kalınan dış etkenlere bağlı olarak tüm dünyada yaygınlığı giderek artan pek çok hastalık pandemiler oluşturmak üzere insanlığı tehdit etmektedir. Tüm bu hastalıklar için öncelikli olarak koruyucu yöntem arayışları hastalık oluştuktan sonra ise kolay uygulanabilen ve etkili olan tedavi yöntemi arayışları devam etmektedir. Tedavi sürecinde kullanılan sentetik kimyasal ilaçların yan etkileri ve ulaşılabilirliğinin daha zor olması sebebi ile bu ilaçların yerine kullanılabilecek fitokimyasal bileşenlerin içerik araştırmaları ve etkinliklerinin tespitini belirleyen çalışmaların değeri artmıştır. Ağır çevre şartlarında büyüyen bitkiler barındırdıkları çeşitli fitokimyasal bileşenler ile ön plana çıkmaktadırlar. Çalışmamızda Aksaray, Hasandağı civarında doğal yayılış alanlarından yetişen Trifolium arvense ve Medicago lupulina bitkilerinin sahip oldukları fitokimyasal bileşenler ile tedavide etkin olabilecekleri düşünülerek farklı özütlerinin (etil asetat ve metanol) biyolojik aktivitelerinin, enzim inhibisyon özelliklerinin ve hücre kültürü ile antikanser özelliklerinin araştırılması planlanmıştır. Tüm bu hedeflerle bitkilerimizin DPPH, ABTS, CUPRAC, FRAP, PBD ve MCA yöntemleri ile toplam fenolik içerik oranları ve flavonoid içerik oranları ve antioksidan aktivite kapasiteleri tespit edilmiştir. Bütirilkolin esteraz (BChE), asetilkolin esteraz (AChE), tirozinaz, α-amilaz ve α-glukozidaz testleri ile enzim inhibisyon aktivitelerini belirlemek için kullanılmıştır. Sonuçta tarafımızca yapılan çalışma ile Trifolium arvense ve Medicago lupulina bitkilerinin değerli bir fitokimyasal aktif kaynak olduğu, antioksidan aktivite kapasitesi ve enzim inhibisyon aktivitesi kapasitesi ile alzhemir, deri hastalıkları diyabet ve kanser hastalıkları gibi birçok hastalığın engellenmesi ve de tedavisinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the prolongation of life expectancy and the changes in the way of nutrition and the changes in the way of nutrition and the prolongation of life expectancy, many diseases that are increasing in prevalence all over the world threaten humanity to create pandemics. For all these diseases, the search for preventive methods continues, and after the disease occurs, the search for easily applicable and effective treatment methods continues. Due to the fact that the side effects and accessibility of synthetic chemical drugs used in the treatment process are more difficult, the value of studies determining the content research and determination of the effectiveness of phytochemical components that can be used in these drugs has increased. Plants growing in severe environmental conditions come to the fore with various phytochemical components that they contain..In our study, it was planned to investigate the biological activities, enzyme inhibition properties and anticancer properties of different extracts (ethyl acetate and methanol) of Trifolium arvense and Medicago lupulina plants, which grow in their natural distribution areas around Aksaray, Hasandağı, considering that they may be effective in treatment with the phytochemical components they contain. With all these goals, the total phenolic content ratios and flavonoid content ratios and antioxidant activity capacities of our plants have been determined by DPPH, ABTS, CUPRAC, FRAP, PBD and MCA methods. Inhibitory capacities of acetylcholine esterase (AChE), butyrylcholine esterase (BChE, α-amylase), tyrosinase and α-glucosidase enzymes have been determined to determine enzyme inhibition activities. As a result, it is believed that Trifolium arvense and Medicago lupulina plants are a valuable phytochemical active source, with their antioxidant activity capacity and enzyme inhibition activity capacity, they can be used for the prevention and treatment of many diseases such as alzhemir, skin diseases diabetes, and cancer diseases.